В събота по морето ще ръми

В събота ще е подходящо за високопланински туризъм. Котките и топлите връхни дрехи са необходими за температурите под 10 градуса и заледените участъци от високопланинските пътеки. Това казва шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков, който дава прогноза какво ще е времето през уикенда и ще има ли възможност за разходки.

Над планините ще има разкъсана облачност, над Рила и Родопите ще се увеличава следобед. Валежи не се очакват. Над 2500 м в Пирин и в Рила ще има тънка снежна покривка в рамките на преспи от 1-2 см, но ще се стопи.

Вятърът по високите части (над 2200 метра) ще е слаб от изток. Скоростта му ще е около 20 километра в час. Максималните температури на 2500 метра ще са 7-9 градуса, а на 1500 метра - до 12-13.

В неделя над планините от западните райони на Рила, Пирин и Витоша ще бъде предимно слънчево. Разкъсани облаци ще има над Източна Стара планина и над Родопите, но без валежи. Късно следобед облаците над планините ще намаляват.

Вятърът по високите части (над 2200 метра) ще бъде свеж от север със скорост около 40 километра в час. Максималните температури на 2500 метра ще са 6-8 градуса, а на 1500 метра - до 11 - 13.

В събота ще вали по островите на юг от Балканския полуостров. В Черноморския регион по нашето крайбрежие ще преръмява. По Беломорието ще има повече слънце. Значителни по количество се очаква да бъдат дъждовете в Южна Гърция – Пелопонес и остров Крит - над 10 литра на квадратен метър. Дневните температури в София ще достигат 15 градуса, в Скопие - 16, в Солун - 20, в Атина - 22 градуса.

Облаците по нашето Черноморско крайбрежие в неделя следобед ще намаляват. Дневните температури в София ще достигат 14 градуса, в Скопие- 15, в Солун - 19, в Атина - 21 градуса.

В София през уикенда ще е около 15 градуса.