Овощните дръвчета вече се подготвят за зимен покой, който е естествена част от развитието им. Заради горещото лято на някои места и при отделни овощни видове жълтеенето на листата започна по-рано, но съвсем скоро ще опадат на всички.

Опитните градинари знаят, че точно сега в овощната градина трябва да се направи една задължителна дейност, а именно пръскане с карбамид. Това е добра не само профилактична, но и оздравителна мярка, която ви препоръчваме всяка година, за да могат дръвчетата да презимуват по-успешно.

По принцип пръскането на дръвчетата с карбамид се прави в началото на листопада. Но дори да го направите и малко по-късно, няма да сгрешите.
Това третиране е задължително особено за ябълките и крушите, които през годината са били нападнати силно от струпясване, а черешите - от бяла ръжда.

Пръскането с карбамид е полезна и за всички останали плодни дръвчета, защото ги прави по-устойчиви на неблагоприятни условия, като ниски температури през зимата например. Карбамидът подобрява лигнифицирането на тъканите по клонките (образуване на корковидна тъкан), което предпазва дръвчетата от измръзване.

За третиране се препоръчва да се използва 7%-ов разтвор, т.е.700 г карбамид на 10 литра вода.

Важно е цялото дръвче да бъде опръскано много добре с разтвора. Освен това се препоръчва да се напръскат и опадалите листа, защото карбамидът благоприятства намножаването на полезни микроорганизми, които бързо разлагат листата.Пръскането с карбамид се извършва по време на листопада. Разтворът се изпръсква както по листата, така и върху почвената повърхност под короната на дръвчетата.
Пръскането с карбамид се извършва по време на листопада. Разтворът се изпръсква както по листата, така и върху почвената повърхност под короната на дръвчетата.