Някои хора вярват, че животните познават отровните, но това е далеч от истината

Какво ще кажете за кучетата - могат ли да ядат гъби и същите ли са реакциите им като при нас? Ако някога сте се замисляли дали да дадете на любимеца си гъба, или сте го виждали да гризе някоя в двора, вероятно сте си задавали тези въпроси. Отговорът зависи изцяло от вида гъби.

Представете си този сценарий. Разхождате се по залесена пътека с кучето си, а то ентусиазирано души земята, когато забележите, че е спряло да яде нещо. Коленичите, за да видите какво е, и откривате, че любимецът ви е хапнал дива гъба.

Ако първата ви реакция е паника, сте на прав път.

Някои хора вярват, че кучетата няма да изядат отровни гъби, защото могат да идентифицират токсините по аромата. За съжаление, това е далеч от истината. Ветеринарните лекари и експертите по гъби смятат, че отравянето с диви гъби е недостатъчно докладвана причина за фатално отравяне при домашните любимци и бързото реагиране на предполагаемо похапване на гъби е най-доброто нещо, което можете да направите за четириногия си приятел при тези обстоятелства.

Кои диви видове са токсични

Може би сте чували израза: „Има стари гъбари, има смели гъбари, но няма стари смели гъбари.“ Това е така, защото макар и само малък процент от видовете гъби в света да са токсични, те са много токсични. Също често са трудни за разграничаване от нетоксичните, така че ветеринарните лекари препоръчват всички диви гъби да се третират като потенциално токсични.

Кучетата ядат гъби по същите причини, поради които ядат и други странни неща. Те изследват света чрез аромат и вкус, а текстурата на гъбата също може да бъде интригуваща за любознателното животно. За да влошат нещата, някои сортове токсични гъби, като Amanita phalloides (Зелена мухоморка) и Inocybe spp. (у нас позната като Вълчи зъб или Патуйардова гъба) имат рибна миризма. Както всеки собственик на куче знае, четириногите намират такива аромати за особено привлекателни, което може да обясни защо често поглъщат тези токсични видове.

Освен ако не сте миколог, ветеринарните лекари предупреждават да не се опитвате сами да идентифицирате въпросната гъба и вместо това призовават да заведете кучето си на преглед.

Има обаче няколко диви гъби, които изглежда създават най-много проблеми:

* Amanita phalloides (Зелена мухоморка);

* Galerina marginata (Отровна галерина);

* Amanita gemmata (Жълто-розова мухоморка);

* Amanita muscaria (Червена мухоморка);

* Gyromitra spp. (Обикновена дипленка);

* Inocybe spp. (Вълчи зъб или Патуйардова гъба ) и гъби (Бяла отровна орешарка).

Какви са симптомите на отравяне 

Симптомите зависят от вида гъба - някои съдържат различни токсини, които влияят по различен начин на четириногите.
Например Amanita съдържат аманитинови токсини. Те причиняват тежки стомашно-чревни симптоми, фалшив период на възстановяване, когато кучето изглежда се чувства по-добре, а след това чернодробна недостатъчност, остра бъбречна криза и смърт.

Inocybe spp. и гъбите Clitocybe dealbata причиняват слюноотделяне, сълзене на очите, повишено уриниране, диария и неврологични признаци.

Други видове гъби Amanita причиняват умърлушване, треперене, залитаща походка и гърчове, а Обикновената дипленка причинява обилно повръщане и диария, но обикновено не е фатално.
Други видове гъби просто причиняват разстройство на стомашно-чревния тракт и макар че те рядко са животозастрашаващи, може да бъде много трудно да се определи видът погълната гъба въз основа на ранните симптоми.

Също така не винаги знаем, че нашите кучета са яли гъби. Ето списък на най-често срещаните симптоми на отравяне:

* повръщане;

* диария;

* слюноотделяне;

* слабост;

* летаргия;

* атаксия (нарушена координация);

* кома;

* припадъци;

* чернодробна недостатъчност;

* жълтеница;

* болка в корема;

* смърт.

Токсичните ефекти на гъбите също могат да зависят от всяко основно състояние, което вашето куче може да има, или от комбинация от погълнати вещества.

Лечение 

Възможностите за ветеринарно лечение при отравяне с гъби зависят от вида, симптомите и колко наскоро е погълната гъбата.

Ако можете да вземете проба, за предпочитане увита във влажна хартиена кърпа и съхранена в хартиена торбичка, занесете я на вашия ветеринарен лекар, тъй като това ще му помогне да определи най-добрия начин на действие за конкретния токсин.

Ветеринарят може да предизвика повръщане, ако поглъщането е наскоро, а в някои случаи може да прилага лекарства за противодействие на токсина. Ще бъдат предложени грижи, за да поддържате кучето спокойно и да управлявате симптомите му. Има и случаи, в които то може да изпадне в нефатален сън, подобен на кома, и ще му е нужно наблюдение, докато се събуди.

Гъбите, продавани в магазините, обикновено са безопасни за ядене от кучета. Въпреки това рядко ги сервираме самостоятелно. Вместо това ги задушаваме с вкусни сосове, масла и подправки, което създава друг набор от проблеми за домашните ни любимци. Като цяло кучетата не се нуждаят от гъби в диетата си, затова играйте на сигурно и им дайте различна награда.