Младо вино

Въпрос изпратен от: ivankaynarov

Рубрика: В лозята

Слага ли се в червеното вино серниста киселина, след като се източи от джибрата, или не ? Ако се слага, каква е пропорцията, т.е. колко грама от сернистата киселина на колко вино ?

Български фермер отговаря:

Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис варират от 5 до 8 г за 100 кг гроздова каша, респективно за 100 л мъст. Ако температурата по време на гроздобера е ниска, трябва да се използват ниски дози - 5-6 г за 100 кг грозде или 100 л мъст. Подходящи форми серен двуокис за ползване при домашни условия са сернистата киселина и калиевият метабисулфит. Сернистата киселина е безцветна течност с остра задушлива миризма и съдържа средно около 5-6% серен двуокис. Тя обаче е нестабилна и от нея непрекъснато се отделя серен двуокис, което налага да се съхранява в добре запушени съдове. Освен тва при боравене с нея трябва да се внимава, защото отделящият се серен двуокис може да предизвика задушаване. Необходимото количество серниста киселина се определя от количеството на гроздето /гроздовата каша или мъстта/, които ще се сулфитират. Пример: Ако трябва да се внесат 8 г серен двуокис за 100 кг каша или за 100 л мъст при концентрация 5%, се прави следното изчисление: разделя се определената доза от 8 г на концентрацията 5% и се получава 1,6, което се умножава по 100 и се получава количеството серниста киселина в мл за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст - това е 160 мл серниста киселина. Калиевият метабисулфит е бяло кристално вещество - той съдържа 50% серен двуокис. Затова при определяне на дозата се взема два пъти по-голямо количество. Пример: Ако сме определили доза от 6 г серен двуокис за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст, за сулфитиране ще вземем 12 г калиев метабисулфит. Сулфитирането става, като като калиевият метабисулфит първо се разтвори в малко вода или мъст, след което се внася в кофа, пълна с мъст. Разбърква се добре и се излива в съда с кашата или мъстта. Размесва се чрез бъкане или претакане. Внимание! Серниста киселина може да се набави от винарски предприятия или от специализирани магазини. Калиевият метабисулфит - от специализирани магазини. Кога се използва серниста киселина в гроздовата каша Сернистата киселина се употребява за бистрене и стабилзиране на виното. Когато се използва за влагане в кашата или мъстта, определеното количество първо трябва да се внесе в кофа с мъст. Разбърква се добре и се налива в гроздовата смес. Когато сернистата киселина се внася в гроздова каша, размесването трябва да става чрез претакане - от канелата на кацата се изтака мъст и се връща върху кашата. Претакането да продължи, докато цветът на мъстта се измени - т.е.избледнее. Когато се сулфитира мъст, размесването да става чрез разбъркване с дървена пръчка.

« Назад
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учителят по ски Веселин Ангелов от Троян, който се разболя от COVID-19 в Банско, е с втори отрицателен тест и днес ще бъде изписан от ловешката болница. Това съобщи в профила си кметът на Троян Донка Михайлова. "Заедно с майка му, която ми звънеше през сълзи, изживях и първата, и втората проба. Браво, троянецо

Със заповед на директора на областната полиция в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев от утре, 30 март, се спират отпуските на всички служители на дирекцията. Целият състав ще бъде ангажиран да следи за стриктното спазването на противоепидемичните мерки в града и населените места в областта. На национално ниво комисар Рогачев ще направи

В Испания през последните 24 часа коронавирусът уби 838 души, нов печален рекорд след вчерашните 832 смъртни случая, с което общият им брой достигна 6528, съобщи Франс прес, като се позовава на здравното министерство. Броят на потвърдените случаи нарасна до 78 797, което е увеличение с 9,1 процента за един ден