Младо вино

Въпрос изпратен от: ivankaynarov

Рубрика: В лозята

Слага ли се в червеното вино серниста киселина, след като се източи от джибрата, или не ? Ако се слага, каква е пропорцията, т.е. колко грама от сернистата киселина на колко вино ?

Български фермер отговаря:

Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис варират от 5 до 8 г за 100 кг гроздова каша, респективно за 100 л мъст. Ако температурата по време на гроздобера е ниска, трябва да се използват ниски дози - 5-6 г за 100 кг грозде или 100 л мъст. Подходящи форми серен двуокис за ползване при домашни условия са сернистата киселина и калиевият метабисулфит. Сернистата киселина е безцветна течност с остра задушлива миризма и съдържа средно около 5-6% серен двуокис. Тя обаче е нестабилна и от нея непрекъснато се отделя серен двуокис, което налага да се съхранява в добре запушени съдове. Освен тва при боравене с нея трябва да се внимава, защото отделящият се серен двуокис може да предизвика задушаване. Необходимото количество серниста киселина се определя от количеството на гроздето /гроздовата каша или мъстта/, които ще се сулфитират. Пример: Ако трябва да се внесат 8 г серен двуокис за 100 кг каша или за 100 л мъст при концентрация 5%, се прави следното изчисление: разделя се определената доза от 8 г на концентрацията 5% и се получава 1,6, което се умножава по 100 и се получава количеството серниста киселина в мл за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст - това е 160 мл серниста киселина. Калиевият метабисулфит е бяло кристално вещество - той съдържа 50% серен двуокис. Затова при определяне на дозата се взема два пъти по-голямо количество. Пример: Ако сме определили доза от 6 г серен двуокис за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст, за сулфитиране ще вземем 12 г калиев метабисулфит. Сулфитирането става, като като калиевият метабисулфит първо се разтвори в малко вода или мъст, след което се внася в кофа, пълна с мъст. Разбърква се добре и се излива в съда с кашата или мъстта. Размесва се чрез бъкане или претакане. Внимание! Серниста киселина може да се набави от винарски предприятия или от специализирани магазини. Калиевият метабисулфит - от специализирани магазини. Кога се използва серниста киселина в гроздовата каша Сернистата киселина се употребява за бистрене и стабилзиране на виното. Когато се използва за влагане в кашата или мъстта, определеното количество първо трябва да се внесе в кофа с мъст. Разбърква се добре и се налива в гроздовата смес. Когато сернистата киселина се внася в гроздова каша, размесването трябва да става чрез претакане - от канелата на кацата се изтака мъст и се връща върху кашата. Претакането да продължи, докато цветът на мъстта се измени - т.е.избледнее. Когато се сулфитира мъст, размесването да става чрез разбъркване с дървена пръчка.

« Назад
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Открай време лимоните са постоянен компонент в нашето меню. Руският автор на книги за здравето Николай Даников обобщава дълго събирана и важна информация за тях и я публикува в книгата “Чудодейната сила на лимона” (от Книгоиздателска къща “Труд”). Приемаме лимони всеки ден – с чай или като плод. С увереност можем да кажем

“Гледах те по телевизията и реших, че познавам сина ти”,  чува актьорът по телефона  Актьорът Димитър Баненкин разбра, че има 31-годишен син, и то съвсем наскоро. “Така се случват хубавите неща! Преди близо десет месеца разбрах, че освен прекрасна дъщеря имам и чудесен син на 31 години...!”, написа той във фейсбук

Резистентни към лекарства бактерии ежегодно убиват около 33 000 души в Европа Светът се е насочил към ера, през която инфекции ще започнат отново да сеят смърт, предупреждава Световната здравна организация (СЗО). Тя публикува два доклада за липсата на нови антибиотици, която застрашава борбата срещу разпространяването на неподатливи към