Основните правила за изграждане на красив и хармоничен дизайн на градината са:

Индивидуалност   

Точните копия на разработките на ландшафтните дизайнери са директен път към провал, ако тези проекти не отговарят на личните ви желания, вкусове и потребности.
Помислете какви растения и цветове харесвате и изберете подходящите сортове. Ако засадите такива с редуващ се цъфтеж, получавате ансамбъл с вечно цветна картина и трайни акценти.

Цялостност

Тази концепция включва подбор на материали за декорация и аранжиране на цветната градина, съвпадащи си по цвят, текстура и стил.
Необходимо е и задължителното повторение на елементите, което подчертава стила на градината.

Функционалност

Първоначално трябва да предвидите и направите външното огнище, а също така да помислите и за поливането и осветлението.
Едва след това идва ред на буйните храсти и цветните лехи.

В центъра на композицията

винаги е мястото за почивка. Това може да бъде барбекю, пейка, езеро или фонтан. Но този кът определено ще изисква и наличието на растителност. И колкото по-компетентен е дизайнът на цветната градина, толкова по-приятна ще е почивката. Добре е да имате красива и добре поддържана морава. Тревната площ трябва да се коси и ако живеете в сух климат - често поливайте.

Вертикалното озеленяване идва на помощ 

Има няколко проблема, които най-често се срещат при проектирането на градината.

Един от най-важните е, когато липсва място. На малка площ, вместо стандартната хоризонтална цветна градина, можете да пресъздадете вертикална или да си припомните историята на висящите градини на Семирамида.

Първият вариант ще ви помогне да оживите например най-обикновени палети, вътре в които са поставени растения. Или да окачите саксиите върху тях, както и на стената.

Вторият метод е малко по-сложен, но резултатът е по-грандиозен.

Основното е да изберете виещи се растения и да обмислите импровизирани хълмове или колони, върху които са поставени саксии с растителност.

Оригинално обзавеждане   

Неразделна част от градината е и кътът за сядане с градински мебели.

За обзавеждането му можете да използвате подръчните материали: бъчви, дървени кутии, стари куфари, палети и др. Комбинирайте няколко елемента от един и същи вид, покрйте ги с лак или боя, и получаваме дизайнерски мебели, които ще издържат дълго време и ще бъдат високо оценени от гостите.

Пътеките са артериите на двора 

Пътеките и алеите са свързващите артерии между различните зони и в градината и сградите. Тяхната конструкция е не по-малко важна от избора на растения и състава им.

Правите пътеки са лаконични. Те се използват главно в големи площи като най-практични. Криволичещите с плавни завои или шахматната конструкция се вписват по-хармонично в малко пространство, позволявайки му визуално да се разширява.

За правите пътеки симетричното изпълнение ще бъде по-подходящо. Асиметрията на извитите линии също се нуждае от баланс - използване на еднакви форми и повторение на елементи. В противен случай това ще бъде обикновена хаотична колекция от различни материали и форми.

Вида на пътеките в двора може да се превърне в истински дизайнерски проект, ако комбинирате двата метода. Така че, ясни линии могат да бъдат подредени в зигзагообразни форми, което ще добави елемент на творчество.

А правоъгълниците и квадратите, разположени на определено разстояние един от друг, ще станат асиметрични.

Разкрасяване 

Много интересни идеи за ландшафтен дизайн включват определени опции за отвличане на вниманието от грозните гледки - старата стена на къщата, липсата на пространство или грозна празна ограда. За да направите това, можете да използвате арки, растения, както и комбинации от няколко контрастни материала за пътеки, например дърво и камък.

Градинското осветление 

Осветлението Обикновено се планира и изгражда преди да се поставят тревните площи и да се засадят растения.

Има много възможности за инсталиране на градинско осветление, в зависимост от функционалността и стилистичните предпочитания. Популярни опции са инсталирането на мястото на обичайните лампи с нажежаема жичка, както и лампи за дневна светлина, също и цветни тръби, пълни с инертни газове. Популярни са и лампите със светодиоди (LED), чиито основни качества са енергийната ефективност и издръжливост.

Ако е необходимо да направите ярко осветление, използвайте прожектори с дъгови лампи.

За оборудване на осветлението на водоемите се използват лампи с оптични влакна.

А за тези, които нямат електричество в градината, фенерите със слънчево захранване са най-доброто решение.