John Deere R4038 дава решения, спестяващи време и пари

 

Наскоро имахме възможността да се запознаем със самоходната пръскачка John Deere R4038, както и да поговорим за нейните предимства с активно използващи машината земеделци. R4038 е разработена от инженерите на John Deere така, че да съчетава последните иновации в машиностроенето с широк набор от интегрирани технологии за прецизно земеделие. Целта е ясна – машината трябва да предоставя интелигентни решения, спестяващи време и пари, като в същото време опазва околната среда.

С 310 к.с. под капака, 587 л вместимост на резервоара за гориво, 3800 л вместимост на резервоара за разтвор, 30 м ширина на пръскащата стрела и клирънс от 152 см, машината е една от най-производителните в своя клас. R4038 е снабдена с хидравлично разгъване и сгъване на междуколесното разстояние, като при работа се разширява с цел по-висока стабилност в полето, а при транспорт се стеснява за по-добра транспортна пригодност.

Водният резервоар от 3800 л може да се запълни автономно за 5-7 минути

което е по-малко от времето, нужно на човек, да сложи препарат в пръскачката. „Скоростта на пълнене е ключова при избора на машина, защото там се губи от работното време, което е фактор за производителността“, споделя Антон Василев, инженер по поддръжка на земеделската техника в стопанството на „Агримарт“.

Той разказва, че това е втората им такава машина, а целта е да постигат по-висока скорост на пръскане и да влизат в краткия агротехнически прозорец. Затова им е необходима подходящата техника, която да не дава откази и аварии в момента на пръскане.
Важно е също така мощността да отговаря на нашите географски терени, които са преобладаващо наклонени. „С John Deere ние постигаме константна скорост по време на извършваната операция пръскане, докато с конкурентни марки в наклонен терен мощността и производителността ни падат с над 50%“, споделя инженерът от „Агримарт“.

R4038 е с 9-литров двигател John Deere PowerTech PSS, който отговаря на изискванията за вредни емисии Tier 4. Той е с два турбокомпресора – един с променлива и един с фиксирана геометрия.

Отличава се с по-голям въртящ момент и

подобрена реакция при работа в тежки полеви условия

„Спрели сме се на тази машина, защото тя е с най-висока скорост на производителност спрямо всички други предлагани марки. Работната скорост е 40 км/ч, като ние в момента работим с 25 км/ч, тъй като това е скоростта, която отговаря на нашите терени и полета. Но всички конкурентни марки работят до 20 км/ч“, уточнява Василев.

Просторната кабина предлага пълен комфорт, така че операторът да не се чувства изморен след дългия работен ден, а двойното независимо пневматично окачване на колелата гарантира плавно и удобно возене. Освен това машината е с много добро осветление, което дава възможност да се пръска нощем и да не се пречи на пчелите.
10-инчовият дисплей GreenStar 4600 CommandCenter с голяма резолюция и конзолата с интуитивно разположени контроли

CommandARM осигуряват

лесно управление на важните функции с едно докосване

От дисплея в кабината операторът получава информация за прилаганата норма, налягане на пръскането, скорост на движение, както и документация, необходима на системата за прецизно пръскане ExactApply, която може да бъде интегрирана като опция.

Но това не е единствената възможност, която John Deere предлага. Антон Василев ни разказва за някои от опциите на пръскачката, които те са избрали. Да започнем с AutoTrac Vision – камера, която следи поникналата култура до зашумяването на реда. Тази камера е свързана с навигационната система на машината и тя автономно следи реда. Така се работи по-бързо и няма угазване. Когато растенията станат по-високи и редовете се зашумят, AutoTrac не може да ги разпознае. Тогава влиза следващата опция – RowSense. Това са механични силиконови опипвачи, които намират реда и по този начин машината се ориентира къде е междуредието и къде да стъпи, за да няма угазване.

В ерата на дигитализацията John Deere предлага на собствениците на земеделски машини

да използват напълно безплатно интернет базирания оперативен център

Там могат да се съхраняват на едно място всички важни данни за извършените обработки на различните полета, данни от представянето на машината – производителност, разход на гориво, време на заетост, престой и т.н. Могат да се качват карти с добиви, карти с предписания, прилагани норми на торене, норми на пръскане и много друга важна информация, за да се планират и управляват с лекота предстоящите кампании. От друга страна, мобилното приложение MyOperations позволява от разстояние да се управлява и наблюдава целия машинен парк в реално време. Приложението се свързва с оперативния център на John Deere и дава възможност да се съпостави очакваното с действителното ниво на изпълнение на задачите и оползотворяването на капацитета на машините.

„Ако погледнем в съвкупност всички функции, които сме избрали, нашата пръскачка е насочена изцяло към висока производителност, с възможност да стигне до 4500 дка при нормален работен ден, в зависимост от логистиката на вода и препарати“, заключва Василев.

 От дисплея в кабината операторът получава информация за прилаганата норма, налягане на пръскането и скорост на движение
От дисплея в кабината операторът получава информация за прилаганата норма, налягане на пръскането и скорост на движение
Машината е с много добро осветление, което дава възможност да се пръска нощем и да не се пречи на пчелите
Машината е с много добро осветление, което дава възможност да се пръска нощем и да не се пречи на пчелите
 R4038 е разработена от инженерите на John Deere така, че да съчетава последните иновации в машиностроенето с широк набор от интегрирани технологии за прецизно земеделие
R4038 е разработена от инженерите на John Deere така, че да съчетава последните иновации в машиностроенето с широк набор от интегрирани технологии за прецизно земеделие
John Deere предлага като опция системата за прецизно пръскане ExactApply
John Deere предлага като опция системата за прецизно пръскане ExactApply