Препоръчително е почвата да е добре затоплена

Засаждането на доматите безспорно се определя от времето за периода. Понякога започва още в края на април, когато пролетта е много топла. Други години – и чак през май, както ще е през тази. Имаме предвид масовото засаждане на домати в цялата страна, а не само в по-топлите райони.

Начинаещите градинари трябва да знаят, че прекаленото избързване не е желателно, тъй като в този период все още има голяма опасност от резки застудявания.

Препоръчително е доматите да се засаждат в градината, когато температурата на почвата на дълбочина 10 см е достигнала стойности от 14-15 градуса.

Разсад

Доматите от ранното и средноранното производство, а често и от късното, се отглеждат чрез пикиран разсад. Изключение правят доматите от т. нар. директна сеитба.

Засаждат се здрави, добре закалени растения, които да не са прераснали.

Обикновено разсадът е с височина 18-22 см, с къси междувъзлия, с тъмнозелен цвят.

Място

Вероятно вече сте избрали мястото за доматите. Все пак ще напомним, че най-добри предшественици са растенията от семейство Бобови – грах, фасул, от сем. Тиквови - тикви, дини, пъпеши, от сем. Кръстоцветни – главесто зеле, карфиол и др.
Неподходящи предшественици на доматите са културите от сем. Картофови - картофи, пипер, патладжан, домати.

Подготовка

Предварително се изкопават посадъчни ямки или се отварят бразди, според предпочитанията на градинаря. Растенията се засаждат почти на същата дълбочина, на която са били в саксийките. Ако разсадът е попрераснал, може да се засади на малко по-голяма дълбочина, като се зарови и част от стъблото.
След засаждането растенията се поливат. Следващото подаване на вода обикновено се извършва след седмица.

Схеми на засаждане

* За високостъблените сортове домати е подходяща браздова схема, с разстояние 75-80 см между редовете и 35-40 см между растенията в реда.

* При лентова схема разстоянието между лентите обикновено е 100-110 см, 50 см между редовете в лентата и 25-30 см на растенията в реда.

* При отглеждане на нискостъблени сортове домати се препоръчват двуредови ленти с разстоянието между лентите 80-90 см, между редовете в лентата – 50-60 см, а между растенията в реда – 25-30 см.

ПОЧВАТА

За всички домати, независимо от производството, почвата е от решаващо значение. Желателно е тя да е дълбока, влагоемна, топла, добре аерирана, с рохкава структура, и богата на хранителни вещества. Ако не е, то трябва да се подобри.