Цифровизацията в свинефермите е разработена от години и продължава да се усъвършенства

Д-р Ирен Камерлинк, Ветеринарномедицински университет – Виена

Прецизното животновъдство претърпява бурно развитие и свиневъдният сектор не прави изключение. Лидерите в сектора са свинеферми с по-голямо поголовие, управлявано от високотехнологично оборудване, което записва действията на животните с прецизност, надхвърляща човешките възможности в много аспекти.

Системите, използвани при отглеждането на прасета, постоянно се развиват с цел прецизно управление на група животни, както и събиране на индивидуализирани данни.

Електронните хранилки и автоматичните системи за
претегляне и сортиране

на прасета вече са едва ли не задължителен елемент на по-големите свинеферми. Вече има и уникални системи за ушна маркировка - те записват:

* постоянно:движението на свинете;

* продължителността, честотата и количеството изяден фураж;

* дали животното е било преместено навреме.

А системите за хранене, претегляне и сортиране на големи групи свине доказват своята функционалност и се прилагат все повече.

Вече се правят и първите стъпки на по-предизвикателни проекти за получаване на информация за продуктивността, поведението и благосъстоянието на свинете.

Китай – водеща в развитието на технологиите

Може някой да се учуди, но развитието на технологиите при отглеждането на прасета е свързано с Китай. Това е- страната с най-много отглеждани прасета в света, както и с най- силен акцент върху технологиите и автоматизацията в масовото им производство. Няколко компании в страната създават високотехнологични свинеферми. Например базираната в Гуандун IT компания Yingzi Technology стартира платформата Future Pig Farm. А Alibaba (китайският гигант за електронната търговия) създадоха

нова технология за лицево разпознаване на свине

И двете компании инвестират в развитието на нови технологии и са избрали разпознаването на "лица" като една от характеристиките, които трябва да бъдат интегрирани в техните мегаферми.

При тази технология важните данни за развитието на животните и за производителността (дневен прираст, количество успешни опрасвания) се записват или разглеждат, след като се сканира "лицето" на свинете със смартофон. В големите стада това ще е по-ефикасно и по-сигурно от поддържането на данни на хартия, особено когато става дума за няколко хиляди свине.

Но Китай не е единственият двигател на технологичната революция в свиневъдството. Различни компании в Европа, САЩ и Канада също развиват нови технологии. Основните области, които се разработват за прасета, са преносими сензори, откриване на звук и използване на камери.

Преносими сензори

Прасетата са любознателни и доста "разрушителни", което обикновено означава, че всичко, изкуствено прикрепено към тялото им, е вероятно да бъде повредено. Това прави разработката на сензорите за свине по-сложна, отколкото за други видове животни.

Последните технологии позволяват акселерометрите да бъдат вградени в ушни марки, което позволява локализиране на местоположението и движението на прасетата.

Ушните марки с вградени сензори, които се разработват от SmartBow, са подходящи за свине-майки, но са доста големи за подрастващи прасета. Тъй като сензорите стават по-компактни и по-достъпни, все по-реалистично е всички видове животни да бъдат снабдени с тази технология.

Друга обещаваща система е

разпознаването на звуци при групи свине

Например системата SoundTalks разпознава кашлица и подава сигнал, когато прасетата имат нужда от лечение.
Камерите отдавна са интегрирани в съществуващите свиневъдни системи за претегляне, сортиране и преброяване на животните. Канадската компания Ro-Main разработва различни системи за камери, една от които е PigWatch - за идентифициране на свине.

Що се отнася до поведението и благосъстоянието, британски изследователски проект проучва как може да се следи и анализира положението на опашката на прасетата, за да се подпомогне предотвратяването на прояви на канибализъм. Защото е доказано е, че прасетата свиват опашки между краката си, когато са жертва на канибализъм.

С използването на 3D камери

изследователи от Единбург успяват да предвидят вероятността от канибализъм по опашките на групи свине. Изследователите обединяват усилията си с Innovate UK, за да приложат своята технология в свинефермите. Това ще позволи отглежданите прасета да бъдат с непокътнати опашки и следователно ще подобрят хуманното отношение към животните.

Също така са създадени камери, които автоматично записват движение, агресивно поведение, поведение при почивка и терморегулация. в свинефремата. Установяването на определено поведение с използване на алгоритми се изследва активно, но все още трябва да бъде екстраполирано към по-широк кръг от свинеферми.

Приложимостта и потенциалът на камерите не трябва да бъдат пренебрегвани, тъй като камерите за смартфони, свързани с приложенията, могат да се превърнат в значим инструмент. Например приложение за iPhone и iPad, което създава термично изображение, като по този начин предоставя незабавна информация за температурата на животното. С повишаването на температурата на околната среда и чувствителността на свинете към топлинния стрес това определено би било полезно средство за всяка свинеферма.

Вече се използват и камери, които автоматично записват движението, агресивното поведение и поведението при почивка
Вече се използват и камери, които автоматично записват движението, агресивното поведение и поведението при почивка
Прилагат се уникални системи за ушна маркировка - те записват продължителността, честотата и количеството изяден фураж
Прилагат се уникални системи за ушна маркировка - те записват продължителността, честотата и количеството изяден фураж