Диваните в близост до прозорци и плотове, където има храна, може да са особено примамливи за качване

Истината е, че ако имате много мебели, вашето куче ще иска да се качи върху тях. И защо не? Добрият диван е удобен, уютен, често близо до прозорец, който е идеален за гледане на други кучета или катерици. А освен това мирише на вас.

Въпреки че повечето породи се задоволяват да се сгушат на дивана и да гледат през прозореца, някои високоенергийни кучета могат да създадат повече проблеми, тъй като си търсят работа. Без такава те измислят своя собствена.

Но докато намирате за напълно нормално любимецът ви да скача по мебелите, се оказва, че не е нужно да живеете с това. Научаването на повече относно причините защо го прави ще ви помогне да определите начини за предотвратяване на проблемното поведение.

Създайте алтернативи 

Качването по мебелите не се е ограничава до порода или размер - всички палета се интересуват от лягане на топла възглавница. Някои се наслаждават, защото им позволява да наблюдават стаята от по-високо. Много кучета също обичат да пазят имота ви или да гледат развълнувано за вашето завръщане. По този начин мебелите до прозорците могат да бъдат особено примамливи. Но обучението на любимеца ви да стои долу не е толкова просто, колкото отдалечаването на дивана от прозореца, въпреки че това е добро начало. Можете също да блокирате достъпа му, като дърпате завесите или инсталирате щори.
Специалистите съветват да направите друго място в къщата по-желано. Например можете просто да определите стар стол като място на кучето. Или опитайте да поставите удобни легла за него в района с най-примамливите мебели. Може да отнеме известно време преди да се прекъснат старите навици и да се установят нови, но в крайна сметка любимецът ви ще разбере смисъла.

Поставете одеяла и кърпи на мястото му, както и дъвчащи играчки. Ако се върне на мебелите, заведете го на място и възнаградете с лакомство.

За да победите скуката на високоенергийни кучета, специалистите препоръчват да ги заведете в клас, който използва положителни методи, базирани на възнаграждения, за да научат основите и да изпробват различни кучешки спортове.

Поддържане на чисти плотове 

Относно плотовете най-важното действие е да се държат чисти от храна, трохи и други предмети, които кучетата може да искат да откраднат. Изкушението е най-лошият враг на любимеца ви и когато става въпрос за кухнята, това също може да доведе до нараняване. Например, ако се добере до гореща тенджера от печката.

Затова е особено важно, когато готвите и приготвяте храна, да държите кучето си далеч от вас или да сте готови да го наблюдавате внимателно. Ако изберете втория вариант, методите за обучение трябва да включват команди като „долу“ с много награди. По този начин вашият любимец ще се научи да държи всичките си четири крака на пода.

Друго добро умение е да научите кучето си на командата „на място“, за да отива до леглото си, клетката, постелката и т.н., и да стои там. Трябва да подсилите тази команда, особено когато приготвяте храна. Това ще помогне на любимеца ви да е уверен, че ще намери лакомство на своето „място“, а не на плота, печката или масата.

Сблъскване със съпротива 

Подобно на хората, не всички кучета са добри слушатели. Някои са по-упорити от други. Някои дори имат алфа личности, на които не им харесва това друг да им казва какво да правят. В крайна сметка няма две еднакви кученца. Въпреки това, провалът почти винаги е грешка от страна на обучението на собственика, което кара кучето да не придобие сигурно умение.

Специалистите подчертават, че са необходими много практики и последователност, за да се създаде надеждно поведение. И дори тогава ще има пропуски. Твърде често собствениците искат да се скарат, когато нещата се объркат, но не дават награда, когато всичко мине добре.

Разбира се, обучението и спортът са естествено полезни за изразходването на допълнителна енергия. По този начин на кучето ви може да не му остане сила за скачане по мебелите в края на деня.