Белгийско изобретение, базирано на изкуствен интелект, помага в прогнозирането на реколтата

Белгийският изследователски институт за преработвателна промишленост Flanders Make разработи дрон за броене на плодове. Летящият робот може да сметне броя на цветята/ягодите а парче земеделска земя от въздуха благодарение на изкуствен интелект. Алгоритъмът използва камери и сензори, като помага на производителите на култури да прогнозират по-точно реколтата си.
„За този случай събрахме въздушни снимки на процъфтяващи ягодови култури“, казва Роб Хейлен, изследовател от Flanders Make. „Нашият алгоритъм анализира изображенията и отчита броя на видимите плодове и/или цветя“.

Институтът разработва също така дронове, които автоматично правят инвентаризация в складове.

Допустима грешка

Чрез извършване на ръчно броене по време на изследването, Хейлен споделя, че са успели да определят допустима грешка между броя на цифрово разпознатите цветя и действителната бройка. „Тъй като вече знаем тази допустима грешка, ние сме в състояние да определим действителния брой цветя много точно въз основа на бързо събрани изображения от дронове“.

Прогнозира добива много по-бързо

Това приложение е създадено в сътрудничество с белгийския експериментален център за овощарство. Те вече са правили ръчно преброяване на ягодови насаждения за период от 3 седмици, за да предскажат добива на реколтата. Благодарение на дрона, това ще може да се прави много по-бързо.

Изкуственият интелект е ключов

Според Flanders Make ключов фактор за успешното приемане на нови приложения за безпилотни летателни апарати в света на бизнеса е използването на изкуствен интелект. „Тази технология дава възможност на дроновете да изпълняват задачи напълно самостоятелно или да анализират събраните изображения със светкавична скорост“, заключават от института.