За да успеят земеделците, трябва да се борят с трайното засушаване, с пандемията, с пазара и с липсата на подкрепа, които свиват инвестициите им

Настъпващите климатични промени оказват своето вредно въздействие и върху полевите условия, и върху пазара - било за машини, било за селскостопанска продукция. Сушата през 2020 г. засегна опустошително Добруджа, не малко и други региони от страната. Сегашните дъждове едва ли ще компесират огромната липса на влага, особено в двуметровия почвен слой. Земеделците, всеки според мащабите си и типа земеделие, което упражнява, реагират възможно най-адекватно в подготовката на пролетната сеитба. В машинните паркове тя започва към края на януари. В полето ще стартира в средата на февруари за есенниците. В началото на март за пролетниците - торене заедно с култивация, за да се стигне до сеитбата към края на март, според както метеообстановката позволява.

Този обичаен календар определя и пазарната картина за декември и януари. Налагат се някои предпочитания към

определени типове аграрна техника

Както показа нашата мини блиц анкета наред с трактори, култиватори, сеялки и машини за животновъдството има търсене и на продълбочители. За тях сме писали, но повишеният интерес ни подтикна отново да се върнем към тези по-различни инвентари, щадящи и обновяващи почвата. Тяхното значение нараства с наличието на големия куп усложнения в селското стопанство, както и с довнесени от сушата. Въпреки че тя е във временно отстъпление поради силните зимни валежи, опитни фермери смятат, че безводието ще продължи и през 2021 г. Едновременно те трябва да се борят не само с трайното засушаване, но и с пандемията и с липсата на държавна подкрепа, които се отразяват върху възможностите им за инвестиции в нови технологии.

Очевидно при тези проблеми

един от верните отговори е

че трябва да се търси най-подходящият избор на агротехника и за предсеитбената подготовка, и за следващите сезони. Времето не чака, нужно е това да стане сега.

Едни от първите стъпки са: торачките, инвентарите за обичайна почвообработка и тези за продълбочаване. За ползването на тороразпръскващи машини и култиватори писахме в миналия брой на вестника. Сега е ред на продълбочителите. Известно е, че една от неблагоприятните последици от традиционните почвообработки и на продължителната суша е образуването на твърд почвен слой на различна дълбочина. Това от своя страна води до нарушена пропускливост в горния земен пласт. Резултатът е по-трудно проникване на вода и въздух в по-долните почвени слоеве и по-слабо развитие на кореновата система на растенията. Не са редки и случаите когато това води и до наводняване на полетата дори и след нормални валежи.

Затова специалистите

препоръчват стопаните да извършват

продълбочаване. Чрез него се разхлабва и разрохква почвата, добре се смесват растителните остатъци, разбиват се получилите се буци. Прави се първично заравняване на работната повърхност. Подобрява се съдържанието на въздух и влага в почвата, осигурява се по-добра аерация. Ораничава се уплътняването и засоляването особено при по-тежките почви. С тяхната употреба се постига и друг важен ефект - намалява се възходящото капилярно движение на подпочвените води, някои от които са с високо засоляване. След оран инструментът разхлабва дъното на браздата и задълбочава плужния слой. Общо се подобрява профилът и дренажът на почвата, утвърждават професионалистите.

При едни условия и почви култиваторите са подходящи и достатъчни. При други се налага и обработка с продълбочител: първична - веднага след култиватора или директна - без култивация или оран, което води до спестяване на влага. Основната разлика е в работната дълбочина и възможностите за допълнително подобряване на почвената структура.

SUBSOILER-ът издържа на големи натоварвания

и осигурява работна дълбочина от 40 до 80 см. При култиваторите границата е 40 см. Работните му органи са от високоякостна стомана и възможност за бърза подмяна при нужда. Конструкцията им позволява лесна поддръжка и дълъг експлоатационен живот. При тях в по-високите класове освен работните органи има добавен или някакъв тип валяк (единичен или тандемен), или ротор с шипове, или режещи дискове за подобряване на обработката.

Продълбочителите, навесни и прикачни, условно

се разделят в три основни групи

според броя на работните органи. В първата са тези, които имат от един до 3-4 работни органа с чупещ се болт за защита и действат на дълбочина до 60 см. Имат работна ширина от 1 до 3 м и тегло до 500 кг, могат да ги теглят по-малки трактори - 50 до 100 к.с. Това ги прави и по-икономични. Във втората група, или средния клас с тегло над един тон, са онези, които са конструирани с 5 до 9 работни органа, с ширина от 3 до 5 м и искат трактор от 130 до 300 к.с. Те са класическият тип и продълбочават до 70 см. Обичайно са с болтова „нон стоп“ защита. Съвременните модели имат хидравлична система за защита и регулиране на дълбочината на обработка. Използват се при зърнени, рапица и други етерично-маслени култури. Често ги прилагат вместо култивиране при по-уплътнени и тежки почви с нарушена стуктура. Това е и една от причините в конструкцията им да е включен и валяк, монтиран зад стреловидните длета, или ротор с шипове, или режещи дискове. Те се пускат за обработка на по-големи площи със значително количество растителни остатъци и за разбиване на буци.

Третият тип са тежките продълбочители, чиито работните органи са от 10 до 15. Теглото на машината може да надхвърли 7 т, а работната ширина - 7 м. Нужна им е теглителна сила от 400 до 600 к.с. Достигат работна скорост до 20 км/час. Те са предпочитани при подчертано тежки терени. С тях някои стопани заменят оранта.

Професионалистите ги наричат още и грунторези. Те могат да бъдат оборудвани с приспособления за прокарване на подпочвени дренажни канали. Нека не забравяме, че освен дълбокото разрохкване продълбочителят може да съдейства и за

намаляване на застоя на вода

на повърхността, особено при интензивни дъждове, на каквито сега сме свидетели в по-голямата част от страната. Нещо повече, благоприятства формирането на водни резерви в еднометровия слой и в същото време спомага за регулиране на отводняването, ако се наложи, намалявайки опасността от удавяне на посевите.

С възможностите си SUBSOILER-ът носи множество агрономически ползи. Такава е и оценката на известните производители на различни продуктивни инвентари и на продълбочители. Брандове като BADALINI, BEDNAR, GREGOIRE BESSON, KVERNELAND, MADARA, RALOMEX, JYMPA и др. осигуряват пазара с машини за продълбочаване.

Моделът Helios на френската компания Gregoire Besson може да разхлабва почвата на 60 см , без да се нарушава почвения хоризонт. Позволява на въздуха и водата да циркулират нормално. Познати са и са търсени няколко версии на Helios. Една от тях е по-малкият Subloosener subsoiler, който работи до 35 см дълбочина,

използва се често за премахвне на корени

Друг модел, Helios Mono, може да бъде оборудван с ротационна брана, дори и прикачен към механична сеялка. Така работи и Helios Duo, който заедно с продълбочителя Cracker Helios, са подходящи за разхлабване на цялата работна площ, при което смесват успешно растителните остатъци с почвата. Директният резултат е ускорение на почвената хумусификация и по-доброто насищане с азот. Тази гама субсойлери работи с 6 до 10 работни органи и използва трактори от 125 до 400 к.с. Най- големият сред тях Helios Duo T90 е с 12 или 14 работни органи и се нуждае от повече от 400 к.с. Тъй като мощността на трактора е по-висока се предлага обратна спирачка за безопасност. Те са продуктивни във всички видове култури, но изборът зависи и от различните полеви условия .

Друг продълбочител е този на италианската фирма BADALINI, позволяващ да се намали неблагоприятното въздействие върху околната среда, да се подобрят характеристиките на почвата и да се направят по-малки разходи за напояване и отводняване. С него е достатъчна и се получава:

- по-ниска мощност от трактора - до 300 к.с.

- по-голяма работна скорост

- подобрена икономия на гориво

- използва се в комбинация с други видове оборудване.

С продълбочителите на BADALINI се постига съществено намаляване на уплътняването на почвата и добро изравняване на земята благодарение на задните дискове или ролки, монтирани според нуждите на фермера. Изобщо при всички случаи на продълбочаване резултатите ще са добри, утвърждават спецовете, само ако, след внимателна прогнозна оценка, предварително и точно се планират извършваните дейности.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Продълбочител без трактор не става. Фермерът трябва да избере машина, чиято теглителна енергия ще се справи с особеностите му. Трактори в диапазона от 250 до 450 к.с. се предлагат достатъчно на пазара и в Европа, и у нас. Това означава и лесен, и труден избор. Един от често използваните от европейските фермери трактор е Deutz-Fahr. Двете серии WARRIOR и 8 TTV могат да теглят различни видове subsoiler-и. WARRIOR, модел 9340 TTV, прилага високи технологии в управлението на трактора и в контрола над обработващите машини. Функционалният дизайн създава нужния комфорт за оператора по време на работа. Двигателът Deutz с 336 к.с. осигурява пълна отработка на изгорелите газове. С TTV трансмисията се постигат прецизни скорости от 0,2 до 60 км/ч при намалени обороти на двигателя. Тракторът има товароподемност на задния навес 12 т.

Версиите от другата серия Deutz-Fahr 8 TTV са на по-ниското мощностно стъпало, т.е. от 250 до 300 к.с. и работят успешно с продълбочители в по-леки терени. Моделът 8280 TTV е надеждна и напълно свързана работеща машина. Оборудван с най-новите цифрови решения на DEUTZ-FAHR, тракторът гарантира ефективна работа, която пести време и пари. С двоен турбодвигател с 287 к.с. и максимална скорост от 60 км/ч той работи с модерните инвентари бързо, пъргаво, гъвкаво. Благодарение на SDF Guidance, SDF Fleet Management и други иновативни функции с 8280 TTV се постига висока точност и ефективност в управлението и в продълбочаването.