Това е знак, че нещо не е наред и най-вероятното обяснение е страх

Кученцата са известни с това, че са пухкави топки любов, които обожават всички. Но в действителност не е така. Някои палета са приятелски настроени към всеки, когото срещат, но други не се чувстват добре сред непознати и дори може да им ръмжат. Но какво означава това - агресия или нещо друго? Ръмженето е знак, че нещо не е наред и най-вероятното обяснение е, че животното се страхува от хора, които не познава.

Винаги, когато вашето кученце си взаимодейства с някого, не забравяйте да инструктирате човека как правилно да подходи. Не му позволявайте да се надвесва над него или да се взира в очите му, тъй като това е заплашително поведение, което може да увеличи дискомфорта на животното. Вместо това накарайте човека да коленичи и да се обърне настрани, протягайки юмрук, за да го помирише кученцето.

Това е вид комуникация 

Ръмженето изглежда като агресивен акт. В крайна сметка обикновено предхожда ухапване. Но в основата си то е свързано с комуникация. Кучетата ръмжат, за да покажат, че са нещастни, не им е комфортно или дори се страхуват от определена ситуация. Например, ако друго куче се приближи твърде много, вашето може да изръмжи, за да каже: „Отстъпи, натрапваш се в личното ми пространство.“ Въпросът е да накарате другото куче да се отдалечи преди нещата да ескалират.

Тъй като ръмженето е предупреждение, то ви дава време да промените ситуацията, преди кучето ви да почувства необходимостта да предприеме допълнителни действия. Но това също е индикация за неприятното емоционално състояние на вашия любимец и ви казва, че той се нуждае от помощ. Важно е да се намесите и да го успокоите, че всичко е наред.

Никога не го наказвайте 

Така че ръмженето всъщност не е проблемът - това е симптом на дискомфорта на кученцето. Вашата работа като собственик е да предотвратите подобни неприятни ситуации чрез обучение, социализация и управление. Ако ръмженето се случи, наказването му е контрапродуктивно. Последното нещо, което искате, е куче, което хапе без предупреждение. Ако накажете ръмженето на вашия любимец, може да му попречите да ръмжи в бъдеще, но няма да сте направили нищо, за да промените основния емоционален проблем.

Например, ако кученце ръмжи, когато малки деца са наблизо, вие знаете, че те създават дискомфорта му. Ако накажете ръмженето, животното може да се научи да мълчи в присъствието на деца. Но сега, освен че вече не ги харесва, то ще ги свързва с наказание, което ще направи дискомфорта още по-лош. И вече няма да имате ръмженето като сигнал за ранно предупреждение, че на кучето ви му е достатъчно.

Социализирайте го 

Най-добрият начин да предотвратите ръмженето на непознати е да социализирате кученцето си с всякакви хора - различни размери, възраст, етническа принадлежност и т.н. Това означава и хора, които изглеждат по различен начин, като например с шапка или очила, с инвалидна количка или бастуни. Въпросът е вашето кученце да вижда всеки тип човек като приятел.

Социализацията обаче не е толкова проста, като да накарате всеки срещнат да погали кученцето. Всъщност това може да има обратен ефект за нервно или несигурно животно. Когато се прави правилно, социализацията позволява на кучето да зададе темпото. То трябва да направи приближаването и то толкова бързо, колкото се чувства удобно.
Свържете всяка нова среща с непознат с нещо прекрасно като вкусно лакомство или специална играчка. Въпросът е кученцето да свързва новите хора с приказни неща, така че когато види непознат, да се надява на награда, вместо да се чувства несигурно или уплашено. С времето вашия любимец ще се радва да се срещне с нови хора, без значение кои са те или как изглеждат, или действат.

Снимка: 12-4

Ако вашето кученце вече ръмжи на непознати, все още трябва да го социализирате, но по още по-предпазлив начин. Един грешен ход може да ви върне значително назад. Целта е да промените асоциациите му с непознати от отрицателни на положителни.