Влагозапасяването на почвата е добро

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

След продължителната суша, падналите наднормени октомврийски валежи, надвишили на места в Северна България 70-80 л/кв.м (Ново село - 72 л/кв.м, Монтана - 71 л/кв.м, Кнежа - 81 л/кв.м, Плевен - 94 л/кв.м, Ловеч - 80 л/кв.м, Добрич – 75 л/кв.м), значително увеличиха влагозапасите в горните почвени слоеве и подобриха условията за протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

В края на октомври в Западна България, в част от Дунавската равнина и на места в Горнотракийската низина почвените влагозапаси в 50-см слой при зимните житни култури достигнаха нива до и над 75-80% от ППВ (Силистра, Кнежа, София. Кюстендил, Новачене, Николаево, Павликени, Борима, Казанлък, Пазарджик, Пловдив, Ямбол).

През ноември прогнозираните валежи, около и над нормата за месеца, ще увеличават есенните влагозапаси в 50- и 100-см почвен слой.

През първата половина на ноември развитието на зимните житни култури и зимната рапица ще протича с умерени темпове при температури, близки до климатичните норми. През този период при пшеницата, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази: поникване, трети лист и фаза братене при рано засетите, в края на септември и началото на октомври, посеви.

В края на второто десетдневие се прогнозира застудяване и съществена промяна в агрометеорологичните условия. Във високите полета, където не са изключени превалявания и от сняг, ще се наблюдава затихване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

През третото десетдневие на месеца развитието на есенните посеви в по-голямата част от полските райони ще е със забавени темпове при температури, близки до биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Условия за протичане на по-активни вегетационни процеси при пшеницата, ечемика и зимната рапица ще се създават в южните и югоизточните райони на страната. В края на ноември при пшеницата и ечемика ще преобладават посевите във фаза трети лист.

Тази година сушата възпрепятства навременната сеитба на зимната рапица. Това е причината до края на ноември само част от посевите, предимно тези засети в началото на есента, ще встъпят във фаза формиране на розетка (5-6 лист).

През ноември прогнозираните минимални температури, до -7?С, са над критичните за късно засетите есенни посеви, намиращи се в начален стадий от развитието си.

По-подходящи условия за засаждане на овошки ще има през първата половина от месеца.