Проект на Наредба за специфичните изисквания за извършване на хранително банкиране и контрола върху тази дейност публикува на интернат страницата си Министерството на земеделието, храните и горите. 

Според мотивите на вносителя - министър Десислава Танева, прилагането на наредбата ще създаде възможност храната, която не се е превърнала в хранителен отпадък и все още е годна за консумация, да бъде оползотворена и социално преразпределена за консумация от нуждаещи се лица. Това е форма на превенция, при която храните остават в хранителната верига с предназначение за човешка консумация.

Промените в нормативния акт към Закона за храните ще осигурят достъп на нуждаещи се лица до годна за консумация храна, която те иначе не биха могли да си позволят. Така ще се създаде възможност за значително намаляване на разхищението на храни и ще се стимулира даряването им.

Предизвиканият икономически ефект ще поддържа социалното подпомагане на най-нуждаещите се групи в обществото. Бизнесът ще ограничи значително разходите си, извършвани при унищожаването на храни и това ще създаде възможност за инвестиране в квалифицирани служители. По този начин българските компании ще се конкурират по-успешно с тези на другите държави членки.

С акта, освен подобряване на бизнес средата в държавата, ще се подобри и социалното подпомагане, което ще е от голяма полза в условията на пандемия.

В срок от един месец заинтересованите могат да попадат становища.