Ива Тончева

Sterk Rogge, което означава силна ръжена, е първата бира от нова пивоварна на нидерландския производител Gulpener с традиции в пивоварството от 1825 година. Прави се от местна ръж в партньорство с местната компания Felix Huntjens, специализирана в производството на биологични продукти.
Вкусът на Sterk Rogge е плодов, леко пикантен и много малц, като много прилича на прочутата tripel. Прави се от 40% несмляна ръж, което е уникално. За да се извади възможно най-много вкус и аромат от ръжта, бирата ферментира при висока температура. Накрая се постига аромат на ръжен хляб и меденки от региона на Лимбург, югоизточна Нидерландия.

Устойчива пивоварна

Това лято Gulpener пусна нова пивоварна, най-устойчивата в Европа. Нов процес на филтриране гарантира, че Gulpener може да използва и други зърнени храни за варене на бира в допълнение към малцовия ечемик. Така пивоварната се насочва към ръж, местен оригинален сорт. Насочването към производството й означава и отношение към опазването на биологичното разнообразие. Няма нужда от пръскане, защото местният сорт има естествена защита срещу местни болести, което е добре за дългосрочно здрава почва.
Gulpener се надява в началото на следващата година да може да представи нова бира, направена от двузърнест лимец.