По-големите животни обикновено изискват повече време, прекарано в обучение и поддържане

От Анатолийската овчарка до Тибетския мастиф и всички гигантски породи помежду им, тези големи кучета са едни от най-добрите и трудолюбиви животни. От спътници, излежаващи се на дивани, до работа наред с хората, гигантските кучета се отличават в различни работни дейности и спорт, но не всеки дом, семейство или начин на живот е съвместим с гигантската отговорност, която идва заедно с тях.
Тези четириноги приятели може да изискват много работа, но също така са огромно забавление. Ето някои от съображенията и предизвикателствата, които трябва да имате предвид:

Дресировка

Въпреки че всички кучета се нуждаят и заслужават обучение и обогатяване, когато животното ви надвишава теглото на членовете на семейството, е от съществено значение дресировката да започне рано и да продължи цял живот. Гигантските кучета могат да тежат колкото някои възрастни, така че има малко поле за грешка, що се отнася до маниерите.

Има неща, с които малки или дори средни животни могат да се измъкнат. Като скачането по хората, което би било сериозна заплаха за безопасността, ако гигантско куче го направи.

Да си вземете такъв домашен любимец означава огромен ангажимент за ежедневни тренировки и гарантиране, че той има безупречни маниери. Гигантите може да са големи, но също са чувствителни. Както при всяко куче, обучението трябва да бъде забавно, позитивно и основано на награди.

Време

Колкото по-голямо е кучето, толкова повече време отнема. В зависимост от това коя гигантска порода сте избрали и вида на козината им, повечето по-големи животни имат дълги изисквания за поддържане. Освен това, докато гигантските кучета растат/развиват се, костите и ставите им лесно могат да бъдат наранени, така че трябва да ги щадите физически, поне докато не навършат една година.

Харесвате кученца? Това е добре! С гигантско куче ще го имате дълго време - освен че бавно достигат физическа зрялост, не по-различно е с емоционалната (между две и три години).

Пътуване

Гигантските кучета ще привлекат вниманието навсякъде, където пътувате заедно, но това може да доведе и до някои предизвикателства. Когато добавите такъв любимец към семейството си, предпочитаните места за почивка може да са по-трудни за посещение, защото се нуждаете от повече място за него (и неговите неща), отколкото има в малък хотел или вила. В допълнение, много места под наем имат ограничения за размер/тегло на кучетата, така че намирането на подходящо, може да изисква малко повече планиране.

Грижа

Гигантите имат огромни нужди от грижи и изненадващо не навсякъде са оборудвани или компетентни да им ги предоставят. Някои ветеринарни клиники не са достатъчно големи, за да разполагат с хирургични или рентгенови процедури за гигантски кучета.

Жилище

С гигантските кучета ще ви трябва дом, достатъчно голям, за да може удобно да се побере не само кучето, но и вещите му. Наличието на гигант може да ви вдъхнови да потърсите модерен отворен дизайн за вашия дом, защото ще предостави повече място за игра.
Ако нямате собствен дом, наемането на квартира с гигантско куче може да бъде изключително предизвикателство, тъй като много наемодатели имат ограничения за размера на кучетата, които приемат. Най-добре се уверете, че жилищната ви ситуация е много стабилна, преди да помислите за такъв домашен любимец.

Превозно средство

Наличието на превозно средство, което пасва на вашия домашен любимец, сякаш не звучи като предизвикателство, но когато имате гигантско куче, може да е изключително сложно. Ако превозното ви средство е твърде високо, може да се наложи поне частично да повдигнете животното или да инсталирате рампа или стълби, особено докато то е още кученце или вече е старо.