Есента е тук, но това не означава, че ще пропуснем хубавите слънчеви дни. Балконът или терасата, може да си останат място за срещи, чатене, четене, а защо не и за сутрешно кафе или чай, малко преди да тръгнем за работа.

Можете да пресъздадете уникалната красота на есенната природа, не само в градината. Избирайки правилните есенни цветя, както и растения, които достигат върха на декоративност през този златен сезон, можете да създадете привлекателни контейнерни композиции, които ще зарадват окото с ярките си цветове преди настъпването на сланата.

Повечето есенни растения са напълно непретенциозни.

Предлагаме ви вдъхновяващи примери за декорация, която може да украси входа на къщата или ъгъл на градината през есента, или да съживи балкона и терасата.

Топлина на терасата 

През есента плетените вълнени одеяла, китеници, кожи и топли килими стават особено актуални - колко е хубаво да се наслаждавате на последните топли дни, обвити в ярко одеяло.

А растенията в подходящи нюанси добавят своя допълнителен акцент, за да създадат спокойна атмосфера.

Малката постелка на пода ще затопли балкона ви поне визуално, като същевременно допринася за цялостния есенен вид, който искате да придадете.

Изберете ежедневни тъкани, предимно бабини килими или черги. Можете да подберете и в земни нюанси, които в идеалния случай ще отговарят на околната среда. Традиционното определено е модерно и пасва най-добре през този сезон.

Сезонните растения 

Поради географското ни местоположение терасата може да се превърне в цъфтящ оазис с цветя, зеленина, а защо не и с билки и зеленчуци. Есента е и идеалното време за засаждане на луковици като лалета, нарцис, зюмбюли, анемонии и др., които ще се радвате да растат и цъфтят до пролетта.

Ако сте нетърпеливи и искате красота тук и сега, есента е най-добрият сезон за теменужки, хризантеми, астри.

В големите саксии на открито има много място за хризантеми, бръшлян, хейхера, храстчета калуна, ерика и др! Възможно е есенните растения да бъдат засадени плътно едно до друго.

Многогодишните есенни астри се появяват в целия си блясък, което ви позволява да напълните градината, балкона и терасата с нежни и ярки цветя-звезди от всякакви цветове и нюанси. Подходящи са ниско растящите, които включват например алпийски астри "Sabine", храстови астри "Blaue Lagune" или "Rosenwichtel", астри от Нова Англия "Purple Dome".Те идеално се комбинират с хризантеми.

СЪВЕТ: За да се увеличи изобилието от цъфтеж, препоръчва се храстите на хризантемите редовно да се покриват през лятото с фолио, за да се съкрати изкуствено дневната светлина. Благодарение на това вашите есенни цветя ще цъфтят по-отрано, образувайки ярки цветни петна от септември до ноември.

Хризантемите в саксии могат да се поставят навсякъде, те не се нуждаят от изобилие от светлина и следователно понасят добре затъмнените ъгли. Основното е да им осигурите редовно поливане.

Зимната рогата виолетка 

също е идеална за есенна композиция, по-специално сортове от серията „Ледени бебета“, чието разнообразие от цветове е много голямо. Тези растения са силно издръжливи на студа, бързо запълват празните пространства и се комбинират с други есенни растения. След кратка зимна почивка ярко виолетовите цветя се появяват отново през пролетта. Растенията се справят добре на влажни и светли места.
СЪВЕТ: напълнете една трета от саксията с експандирана глина, след това поставете нетъкан плат, който ще отдели слоевете и ще предотврати извличането на почвата в дренажния слой и едва след това изсипете почвената смес.

Орнаменти

Сезонът, през който преминаваме, е богат на материали за украса - сухите есенни листа, които играят основна роля в декорацията, плодове, жълъди, кестени, орехи, царевица и царевичак, клонки и всичко останало, което ви вдъхновява и напомня за есента, може да се използва за постигане на есенната атмосфера.

Интересни са и композициите от канела и сухи листа. А венци от подобни материали могат да украсят масата на терасата.
Можете да поставите и някои от горните елементи в обикновени вази, създавайки красиви аранжировки.

Направете си кът с тикви 

Елемент от изобилието през есенния сезон са тиквите. Купете 3 или 5 в различни размери, в зависимост от пространството на вашия балкон и ги поставете на подходящите места.

СЪВЕТ: За да предотвратите гниенето на плодовете отдолу, те трябва да се избърсват периодично със салфетка.

Всъщност всички узрели сезонни плодове и зеленчуци, като ябълки, круши, дюли, физалис цветно зеле и др. може да се използват за декорация и демонстрация на плодовете на вашия труд.