Ако е хронично и вашият ветеринарен лекар не вижда признаци на алергии или заболявания, може да се наложи да използвате лосион или балсам

Студеният, мокър нос означава здраво кученце. Той е и част от причината, поради която четириногите ни приятели имат удивително обоняние - 10 000 до 100 000 пъти по-мощно от нашето.
Мокрият нос привлича малки частици, които се изследват от обонятелните жлези на животното. Тънкият слой слуз върху носа на кучетата задържа и абсорбира ароматите и когато тe ближат носа си, това добавя усещането за вкус към сензорната им информация.
Трябва ли да се притеснявате, ако кучето ви има сух нос? Въпреки че понякога може да сигнализира за нещо сериозно, през повечето време това е нормална реакция на околната среда или типично за възрастта или породата на кучето.

През повечето време сухият нос е просто сух нос. Ако е хронично и вашият ветеринарен лекар не вижда признаци на алергии или заболявания, може да се наложи да използвате лосион или балсам с рецепта, за да го поддържате влажен. Тъй като кучетата си облизват носа толкова често, каквото и да използвате, трябва да е безопасно за ядене.

Често срещани причини

* Докато спи. Това се случва просто защото то не го ближе. Носът му трябва да се намокри отново в рамките на 10 минути след събуждане.

* Зимата е трудна за носа на кучето. Събуждате ли се понякога със сухо, дращещо гърло през студените месеци? Това вероятно се дължи на потока топъл въздух от отоплителните уреди. Топлият въздушен поток може да има същия ефект върху носа на кучето. Спи ли вашето животно точно до печката, за да се стопли? Топлият въздух може да изсуши носа му и нещата трябва да се нормализират, след като се отдалечи от източника на топлина.

Наред с отоплението на закрито, студеният въздух и зимните ветрове също причиняват сухота в носа. Помислете колко сухи и напукани са устните ви, когато сте на открито през зимата. Това е подобно на случващото се с носа на кучето.

* По-възрастните кучета може да имат по-сухи носове. Ако забележите това с напредване на възрастта на вашето куче, балсам за нос ще ви помогне да го поддържате влажен.

* Брахицефалните породи са склонни към сухота в носа. Кучетата с къси муцуни, като Мопс и Булдог, често изпитват затруднения да оближат носа си. Може да се наложи да нанесете овлажнител, за да го поддържате влажен.

Състояния или заболявания

* Алергиите могат да причинят сухота в носа. Кучетата имат алергии точно като хората и един от симптомите е сухота в носа. Говорете с вашия ветеринарен лекар за определяне на причината за алергията и получаване на рецепта за лекарства за облекчаване на сухотата.

* Сухият нос може да е признак на слънчево изгаряне. Някои породи, особено тези с къси козини или розови или бледи нос и клепачи, са особено податливи на слънчево изгаряне. Но дори породите с дебело покритие не са имунизирани. Това е особено разпространено през летните месеци. Използвайте слънцезащитен крем, за да защитите домашния си любимец.

* Дехидратацията причинява сухота в носа. Това може да е резултат от усилени упражнения, особено при горещо лятно време. Уверете се, че кучето ви има достъп до много хладка, прясна вода. Бъдете нащрек за други признаци на дехидратация; може да се наложи да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

* Сухотата в носа понякога е признак на автоимунно заболяване. Въпреки че това не е първото нещо, за което трябва да се мисли, когато носът на кучето ви е сух, дискоидният лупус еритематозус или пемфигус (и двете автоимунни заболявания) могат да доведат до изсъхване на носа, образуване на корички и пукнатини.