Спанакът, като листен зеленчук, може да се засява както през пролетта, така и през есента. Не е подходящо да се отглежда през лятото, тъй като образува цветоносно стъбло, а листните розетки стават по-дребни и неподходящи за храна.

Зеленчукът има къс вегетационен период - 30-45 дни и е препоръчително да се отглежда след някои култури, които вече са прибрани - домати, краставици, пипер, зелен фасул и др.

Най-добре е да засеете спанака поетапно, т. е. на 2-3 пъти през 1-2 седмици. Така ще имате от свежия зеленчук по-дълго време.

Подготовка на лехата

* Почвата се почиства добре от растителните остатъци на предишната култура. След това се прекопава и подравнява.

* Ако предшественикът е торен, може и да не се внасят торове. Все пак е добре да се подхрани с 3 кг угнил оборски тор на 1 кв. м.

* Преди сеитбата почвата се наситнява и се оформя леха, която да не е много висока. След това се заравнява с гребло.

Сеитба и грижи

* Може да засеете семената разпръснато, но по-добре е да оформите плитки браздички. Разстоянието между тях трябва да е около 15 см. За 1 кв. м ще са ви необходими 1.5-2 грама семена. При толкова количество семена, няма да има нужда по-късно да прореждате посева.

* Най-важната грижа в началните етапи до и след поникването на растенията е да поливате редовно, за да поддържате висока влажността на почвата.

Важно!

Спанакът не се тори с пресен или неразложен оборски тор, защото се влошава качеството на листата.