Заради променливите климатични условия тази година, на някои места в страната реколтата ще е по-слаба, на други - по-добра. Независимо от това овощарите трябва да полагат добри грижи за дръвчетата, за да им осигурят добър растеж и развитие.

Образуването на листни и плодни пъпки, които ще се развият следващата година, става през лятото. При отделните овощни видове процесът протича по-различно време, като някои приключват по-рано, други - по-късно.

* Обикновено от към края на август до началото на октомври се оформят цветните органи на плодните пъпки при черешата, вишната, сливата, прасковата, бадема и кайсията.

* Тъй като цветообразуването при ябълката и крушата протича по-бавно, пъпките се оформят по-късно.

* Цветните органи при ягодата, малината, къпината и дюлята се образуват в началото на пролетта, което е свързано и с по-късния цъфтеж при тях.

Когато по време на образуването на листните и плодните пъпки дръвчето е здраво, то залага по-качествени пъпки. Затова редовно го подхранвайте с листни торове, които бързо се усвояват, прекопавайте почвата, особено на места, където е имало преовлажняване от продължителните дъждове, задължително водете навременна растителна защита.