Интересува се Стоян Димитров от Лом

На първо място са концентрираните фуражи. Започваме със зърнени житните.

Царевицата

е един от най-разпространените фуражи и е предпочитана от домашните животни и птици. Съдържа средно около 10% суров протеин, а в някои сортове – и до 14%, 65 – 70% скорбяла, 2 – 4% захари, 4 – 5% мазнини. При хранене на зайчетата до двумесечна възраст тя трябва да бъде едро смляна, защото брашнестият й вид, най-просто казано, образува каша, която запушва червата.
Зайцевъдите предпочитат да използват едро смляната царевица заедно с кочаните, които съдържат голямо количество целулоза. По хранителна стойност тя е близка до ливадното сено. В дневната дажба царевицата участва до 10 – 12%. По-висок процент не се препоръчва, тъй като храносмилателната система на зайците не произвежда в достатъчно количество амилаза – ензима, който разгражда скорбялата.

Овесът

съдържа 10 – 11% суров протеин, а олющеният – до 15 – 16%. Едрозърнестият овес съдържа повече от необходимите белтъчини, което го прави много полезен за подрастващи зайчета. Дажба, съставена от 60% овес и 40% доброкачествено люцерново сено, осигурява почти всички хранителни вещества.

Ечемикът

съдържа 9 – 10% суров протеин, 65 – 70% въглехидрати и 2 – 3% мазнини. В целодневните комбинирани фуражи участва до 20%, а в концентрираните – до 40 – 50%.

Пшеницата

в зависимост от сорта съдържа 10 – 15% суров протеин средно и около 65% въглехидрати. В комбинираните фуражи участва до 15%, а в концентрираните смески – до 25%.

Пшеничните трици

съдържат 13 – 15% суров протеин. Богати са на витамини от група В.
Имайте предвид, че житните зърнени са богати на витамини от група В, витамин Е, но са бедни на калций.

Незабравяйте и бобовите зърнени

Те са много добри източници на белтъчини. Съдържат 2 – 3 пъти повече белтъчини от житните зърнени фуражи. От всички растителни протеини те са най-близки по състав с животинските протеини.

1) Грахът е богат на суров протеин – до 25% в зависимост от сорта. В дневната дажба може да замести до 50% от протеина от животински произход. Добре изсушен и смлян в дажбите, може да се включва около 10%.

2) Баклата съдържа средно 26% суров протеин.

3) Нахутът - 22 – 29% суров проетин.

4) Соята – 40% протеин и около 35% въглехидрати. Но може да се дава на животните след обработка при висока температура.

5) Фасулът и отсевките от него съдържат около 15% суров протеин – усвоява се много добре от зайците. Дава се смлян по 20 грама дневно.

6) Фият e с около 15% белтъчни вещества и се включва в дневната дажба смлян - до 20 грама на заек дневно.

Сн.08-3 Грахът може да се включва около 10% в дажбите, но добре изсушен и смлян