Композиции от сукуленти за дома и градината

Както мнозина вероятно знаят, растенията се наричат сукуленти, защото могат да съхраняват влага в месестите си листа и стъбла. Това свойство им помага лесно да понасят дори продължителна суша.
Повечето сукуленти могат да се отглеждат в контейнери - дори малко количество почва е достатъчна за тях.
А тяхната непретенциозност, устойчивост на суша, невероятно разнообразие от форми и цветове ги правят изключително привлекателни за любителите на цветя. По желание на читатели продължаваме примерите с различни композиции за дома и градината.

Живи картини 

Всички видове седум и ефектни каменни рози често служат като живи цветове за дизайнерите: с помощта на тези растения се създават удивителни пана и декоративни композиции. Те могат да нарисуват шарки в цветните лехи, да украсят подпорни стени или интериора."Картини" и панели от тях са оригинален елемент на декора.
Но тези култури са доста агресивни и са способни бързо да растат и да заемат доста големи площи. Така че трудно е да се запази оригиналната форма на композицията за дълго време ... Но може би това не е необходимо? Може би целият чар на такива картини е именно в тяхната мобилност и постоянните промени.

Вертикално градинарство 

Сукулентите са незаменими във вертикалното градинарство. Можете да започнете с малък панел и след като сте усвоили технологията, да изградите истинска фитостенна или зелен екран в градината, на терасата или лоджията. Всички такива композиции са изградени според общия принцип. Първо се прави контейнер с замислена форма - той ще служи както за почвения субстрат, така и като основа на бъдещата картина. За плоски панели можете да използвате дървена кутия; за обемни фигури често се използва метална мрежа (от нея се прави рамка). Същата мрежа е фиксирана от предната страна на основната кутия; предотвратява изсипването на почвата и в същото време задържа засадените растения (за засаждане в решетката се изрязват дупки с необходимия диаметър).
Готовата рамка не трябва да бъде окачена веднага на мястото, предназначено за нея. Препоръчително е да я оставите за известно време в хоризонтално положение, така че разсадът да има време да се закрепи за почвата.
Сукулентите са изненадващо пластични: в зависимост от вашата идея, композиция с тяхно участие може да бъде забавна или романтична, иронична или нежна и трогателна, контрастираща или едноцветна, крехка или монументална

Потоци, камък и дърво 

Популярна техника за ландшафтен дизайн е имитацията на вода, използваща растения. Неведнъж сме давали примери за "разляти" цветни лехи.

Композициите от сукуленти в градината също могат успешно да играят ролята на сух поток , малко езеро или водопад.

Не е лошо, ако за тази цел са избрани растения със синкаво-син цвят на листата, но това не е догма.

Можете да създавате разнообразни предмети на изкуството, като използвате сукуленти в градината.

Между другото, старите пънове и дърветата са отлична рамка за композиции от сукуленти, които изглеждат много естествено на фона на природни материали.

А за засаждане в скалисти градини и алпинеуми вероятно е трудно да се намерят по-благодарни растения, тъй като сукулентите могат да оцелеят в най-суровите условия, където по-взискателните култури ще умрат от суша или хранителни дефицити. А комбинациите им с камъни са изненадващо хармонични и изискани.
И изобщо не е необходимо да се изгражда голяма чакълеста градина на малък парцел.

Зелени скулптури  

Сукулентите могат да служат и като материал не само за живи картини, но и за истински градински скулптури.
Възможно е да закупите рамкови форми за такива конструкции в онлайн магазини или градински центрове, така че защо не се опитате да украсите градината със собствен шедьовър? А някои идеи, дори не се нуждаят от рамки.

Да, големи и сложни скулптури вероятно още няма да можете да направите. Първо трябва да тренирате. Но обикновена гъбичка или костенурка, всеки може да направи.