И каква е разликата при храненето им, интересува се Иван Иванов от Монтана

Нашият читател сподели, че би искал до късна есен да си произведе качествено пилешко месо за зимата.

И в двата случая отглеждането изисква изобилно и пълноценно хранене с лесно усвоими комбинирани фуражни смески. Добрата новина е, че

угоителният период е кратък - до 49-56 дни

Ако стартирате сега и ако храненето е пълноценно, резултатите ще са налице в края на октомври. Защото

* пилетата достигат средна жива маса над 1800 г;

* а разходът на фураж е около 2 кг фураж за 1 кг жива маса.

За началния период на угояването се използват т.нар. стартерни смески с високо съдържание на протеин - 22-24%, и обменна енергия. В периода на угояването се дават финишерни смески с 20-21% протеин.


 РАЗЛИКИ В ХРАНЕНЕТО:

По принцип и при двата вида птици то не се различава съществено. Но за бройлерите трябват:

* смески с по-богато съдържание на белтъчини и въглехидрати;

* непрекъснато и на воля хранене;

* задачата при пилетата е да поемат по възможност повече смеска, която да оползотворяват най-пълноценно.

При отглеждане на птици за месо винаги трябва да има свободен достъп до чиста вода за пиене.

И още: След първата седмица и при двата вида птици се поставят допълнително хранилки с чист речен пясък за кълване с едрина 1-2 мм. На 15-20 пилета се осигурява една хранилка.

А при бройлерите запомнете: Около 10 дни преди клането им хранилките с пясък се изнасят от помещението.