И каква е разликата при храненето им, интересува се Иван Иванов от Монтана
Нашият читател сподели, че би искал до късна есен да си произведе качествено пилешко месо за зимата.
И в двата случая отглеждането изисква изобилно и пълноценно хранене с лесно усвоими комбинирани фуражни смески. Добрата новина е, че
угоителният период е кратък - до 49-56 дни
Ако стартирате сега и ако храненето е пълноценно, резултатите ще са налице в края на октомври. Защото
* пилетата достигат средна жива маса над 1800 г;
* а разходът на фураж е около 2 кг фураж за 1 кг жива маса.
За началния период на угояването се използват т.нар. стартерни смески с високо съдържание на протеин - 22-24%, и обменна енергия. В периода на угояването се дават финишерни смески с 20-21% протеин.
РАЗЛИКИ В ХРАНЕНЕТО:
По принцип и при двата вида птици то не се различава съществено. Но за бройлерите трябват:
* смески с по-богато съдържание на белтъчини и въглехидрати;
* непрекъснато и на воля хранене;
* задачата при пилетата е да поемат по възможност повече смеска, която да оползотворяват най-пълноценно.
При отглеждане на птици за месо винаги трябва да има свободен достъп до чиста вода за пиене.
И още: След първата седмица и при двата вида птици се поставят допълнително хранилки с чист речен пясък за кълване с едрина 1-2 мм. На 15-20 пилета се осигурява една хранилка.
А при бройлерите запомнете: Около 10 дни преди клането им хранилките с пясък се изнасят от помещението.
Коментари