В Европа пазарът на органични храни ще продължи да расте и биологичното производство се нуждае от по-нататъшен напредък.

Това се посочва в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“.

Европейската комисия възнамерява да стартира План за действие за биологично производство, за да помогне на държавите-членки да стимулират както производството, така и предлагането на биологични продукти, както и да изградят доверието на потребителите и да засилят търсенето чрез рекламни кампании и обществени поръчки.

„Този подход ще помогне да се постигне целта най-малко 25% от селскостопанските земи в ЕС да се използват за биоземеделие до 2030 г. и значително да се увеличи биологичната аквакултура“, се казва в стратегията.

По този начин новите „еко-схеми“ следва да насочат основния поток на финансиране за подобряване на устойчивите практики, като прецизно земеделие, агроекология (включително биоземеделие) и агролесовъдство.

Акцентът също ще бъде върху намаляването на общите продажби на антимикробни средства за отглеждане на животни и аквакултури с 50% до 2030 г. и спад на емисиите на парникови газове.

„10,3% от емисиите на парникови газове в ЕС идват от селското стопанство, а почти 70% от тях - от добитъка. 68% от общата селскостопанска площ се използва за животновъдство “, се казва в стратегията. Експертите добавят, че Европейската комисия ще насърчи въвеждането на  иновативни фуражни добавки на пазара.