От 320 лева за тон пшеница от новата реколта до 350 лв./т за качествена хлебна варира предлагането сега. Но повечето фермери се въздържат от продажби в очакване на още по-високи цени, заради по-слабата реколта в Североизточна България и някои южни райони на страната.

"Реално, при тези ниски добиви - да вземем например област Добрич, при среден добив 170 кг дори и 1000 лв. да стане тон пшеница, отново няма да можем да покрием загубите си. Но заради добрите показатели на зърното, всички колеги искат да вземат малко по-висока цена. Имаше задържане. Сега предлагането е 320-330 лв./тон пшеница, чува се за цена на хлебна пшеница от 350 лв., но това е моментна картина" коментира пазара и позицията на колегите си председателят на Нациоцалната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.
Международните анализатори отбелязват това, което се наблюдава сега и у нас - значително задържане на продажбите от производителите в Европа, поради слабата реколта.

През август приключват жътвите в Германия, Русия и Франция и тогава ще се види какви реално ще са цените на хлебната пшеница.

Още по темата четете във в. "Български фермер"