С проекта за геномни говеда "FLEQS" здравето на говедата и оценката на размножителната дейност трябва да бъдат подобрени през следващите 3 години, е препоръката на специалистите от Баварския държавен изследователски център за селско стопанство (LfL). Там се разрабова проект за геномни говеда от 1 май 2019 г. Проектът се нарича FLEQS и трябва да работи предимно през следващите 3 години, за да разработи начин за по-нататъшно подобряване на здравето на говедата и размножителната дейност.

В допълнение към обичайните тестове за ефективност и оценка на стойността на развъдната дейност, проектът има за цел да контролира допълнителни здравни характеристики на 80 000 говеда и да ги оцени заедно с генетичния им профил и генетичния маркер. Според германското агроминистерството здравните характеристики на животните ще подпомогнат селекцията.

Общата стойност на проекта е 5,1 милиона евро, като финансирането от Министерството на земеделието възлиза на 1,5 милиона евро. Той се осъществява от LfL заедно с развъдните асоциации Fleckvieh и станциите за осеменяване в Бавария.