Бъдете внимателни, ако използвате извлеци от силно отровни билета
Голям е интересът към рецептите за отвари и извлеци от растения с инсектицидни и репелентни свойства. Това ни радва! Означава, че градинарите осъзнават силата на чистата храна и ползите от нея.
Най-често задаваните въпроси са свързани с листните, памуковите, щитоносните въшки, белокрилката, трипсите, акарите, гъсениците и др. Преди всичко обаче трябва да отбележим, че добрите практики трябва да се спазват!

Все пак, ако с един извлек можем да унищожим акари, въшки и т.н., то тогава той може да подейства и на пчелите. А трябва да пазим не само тях! Не занемарявайте и собствената си защита. Не бива да вдишвате или поглъщате течностите. Съхранявайте суровината и останалите количества извлек на сигурно място.

Това, че се приготвят от растения, не значи, че третираните плодове, зеленчуци, билки и др. са безопасни за консумация в близките дни, особено ако се използват силно отровни билета, като татул например.
Омокрянето на повърхностите също е важна част от действието. Третират се горната и долната повърхност на листата с фина мъгла, без да се образуват капки. Не се пръска при вятър, преди или веднага след дъжд, в слънчевите часове, както и ако продукцията е готова.
Прецеждайте грижливо течностите, за да не си запушите пръскачките.

Обикновен повет срещу въшки 

Clematis vitalba се среща повсеместно у нас и дори се смята за напаст. Известно е обаче, че цветните му пъпки имат силни инсектицидни свойства срещу насекоми със смучещ тип устен апарат. Те се употребяват само в свежо състояние. Накисват се във вода и престояват така поне 2-4 часа. Една пълна шепа пъпки е достатъчна за приотвяне на литър течност.

Татулът е стомашна отрова за инсекти 
Той е силно токсичен. Това се дължи на редица алкалоиди във всички части растението. Но точно тези му опасни свойства помагат в борбата с доста гризещи и смучещи неприятели (въшки, гъсеници, акари, дървеници и др.).

Отвари и извлеци се приотвят лесно във вода, като съотношението е 1:10- 1:30 или 1:50. С други думи за 10 литра вода е необходим килограм свежа суровина.

Съветваме да подходите предпазливо и отговорно към татула, като първо опитате с по-ниски концентрации.

Домат и картоф убиват гъсеници 
Соланинът е в най-висока концентрация в плодовете на картофа. Тоест, ако се чудите какви са тези доматки, които образува клубеноплодното растение след цъфтежа и какво да ги правите, оберете ги и ги използвайте за инсектициден извлек, но внимавайте с концентрацията. Суровината трябва да бъде от здрави доматени или картофени растения!
От листната маса се приготвят извлеци в съотношение 1:10 в полза на водата. Престоява така поне 3 часа, прецежда се и се използва по предназначение.
Известно е, че половината от популациите на гъсениците и лъжегъсениците, акарите и листните въшки загиват след ден-два от третирането. Специалистите съветват пръскането да се повтори след 5-7 дни.

Пиперът пъди охлювите от лехите 

Лютите чушки и червеният пипер са помощник в градината срещу въшки, бълхи, гъсеници, плужеци и други.
От зеленчука се приготвят отвари или студени извлеци, а с пипера може директно да се праши около лехите.

За малки дози се препоръчва 100 г чушки да се варят в литър вода около час. Отварата се оставя 1-2 денонощия, прецежда се и се налива в бутилки. Стои на тъмно. 100 мл от нея се разреждат в 10 литра вода и се третира.

Извлек се приготвя с килограм наситнени или смлени люти чушки накиснати във 10 литра вода.