Не са трудни дори за начинаещи

Козите се отличават с отлично здраве и перфектна приспособимост към всякакви условия. Те охотно ядат почти всяка храна. Затова
развъждането им е доста доходоносна дейност

Но, въпреки че животните не изискват специални грижи, има някои специфики.

Да започнем с най-важното - опазването на яретата. Добрата новина е, че при тях има висок процент на оцеляване. Освен това младите животни един месец след раждането си вече се хранят на пасището заедно с възрастните кози.

Правилната грижа за растежа на яретата започва от момента, в който се родят. След раждането стопанинът трябва незабавно да изчисти слузта от дихателните пътища на новороденото. След това то се дава на майката, за да го оближе.

Внимание! Често допускана грешка от стопанина особено през зимния сезон е, че веднага пренася ярето в по-топла стая – например в къщата. След подобен „акт на милост“ по-късно

козата отказва да разпознае ярето, считайки го за чуждо!
Затова облизването на ярето от майка му е задължителна част от правилните грижи след раждане.

Другият много важен момент е поемането на коластра от ярето – първата глътка майчино мляко. Който има опит с животни, знае, че коластрата съдържа основни вещества, които допринасят за развитието на храносмилателната и имунната система на новороденото.
Ако отлеждането на кози за вас е основен източник на доходи, защото продавате козето мляко, тогава не пускайте ярето да суче от майка си през следващите 2 месеца. Защото няма да получите мляко от козата - всичкото ще отиде за изхранване на потомството. Най-добре е да доите козата сами и да храните ярето от купа.
До около 20 дни основната диета на ярето е млякото.То суче четири пъти на ден. След този период е добре да се даде на яретата 5 грама сол и тебешир. До навършване на 3-месечна възраст това количество трябва да се увеличи до 10 грама на ден.

Подхранвайте яретата и с концентрати
като се започне с 50 грама на ден. Количеството постепенно се увеличава и до 3-месечна възраст ярето трябва да приема около 300 грама концентрирана храна на ден.

На 3-месечна възраст яретата обикновено напълно преминават на хранене като възрастните кози. Не забравяйте, че младите животни не трябва да бъдат ограничавани в приемането на вода – те трябва да пият на воля.

И още един съвет – яретата се раждат през зимата и ранна пролет – не ги дръжте само в кошарите. Пускайте ги да излизат на двора през деня от най-ранна възраст.

 

Условия на отглеждане 
Кози, вързани на колче и скубещи трева на слънце - това е картината, която може да се наблюдава в много села. Тя е пример за това как не трябва да се отглеждат животните. Разбира се, в топлия сезон козите прекарват по-голямата част от времето си на паша. Но когато избирате място за паша на животните, там трябва да има в близост чист източник на вода и дървета, в сянката на които животните могат да се скрият от слънцето. При зимното отглеждане трябва да им осигурите чист, сух и топъл обор.
Козите са непретенциозни животни. Те перфектно се адаптират към почти всякакви климатични условия и добре понасят рязко застудяване през пролетта и лятото и зимния студ. Следователно изискванията за помещенията са минимални. Може да бъде обикновен хамбар, където съхранявате и фуражите.
Но е важно да спазвате следните изисквания:
1) Поддържане на температурни условия. През зимата +6, през лятото +18 градуса.
2) Вентилация. Нито една коза, дори и супер млечна порода, никога няма да даде добър добив на мляко във влажно помещение със застоял и замърсен въздух.
3) Свободно пространство. Козите са активни, почти винаги са в движение. За да се чувстват комфортно животните, са необходими поне 4 квадратни метра площ за всяка възрастна коза. 


Как да купувате млечни животни

След като осигурите условията на отглеждане, може да започнете да купувате животни. Ако ще отглеждате млечни кози, ето на какво трябва да обърнете внимание:
животните трябва да изглеждат здрави. Козината да е гладка, да не виси на парчета. Здравата и възрастна коза трябва да има 32 зъба;
не вземайте млади кози. Най-високата производителност при млечните кози обикновено започва едва след първото раждане. Освен това няма смисъл да купувате животни, по-стари от 7 години. Защото на тази възраст производителността обикновено намалява;
ако е възможно, опитайте се да доите бъдещата си придобивка. Това ще ви помогне да се „запознаете” с нрава на козата;
купуването на пръч не е печелившо - по-изгодно е да ползвате породист мъжки, който някой отглежда в селото;
при купуването искайте всички ветеринарни сертификати и не забравяйте да питате дали са сложени ваксинациите.
Важно! Ако купувате възрастна млечна коза, по-добре е да вземете ветеринарен лекар със себе си. Някои търговци са хитреци и пускат за продажба животни с недостатък. Консултацията с опитен специалист ще ви помогне да не изпаднете в неудобна ситуация при покупка.
Имайте предвид, че козите са много дружелюбни животни. Ето защо, когато купувате, ако имате възможност, си вземете поне две. Козите се „разбират” добре с овце, крави и коне. Но ако ще гледате една-единствена коза, не е добър избор. Когато са сами, животните не се чувстват комфортно. Причината е съвсем проста – дребните преживни са стадни животни.



Храненето е паша, концентрат и листа
Като се има предвид, че домашните кози прекарват по-голямата част от времето си на пасището, основната им дажба се състои от зелен фураж. Животните се хранят с трева и дървесни листа.
Ако имате възможност, може да им давате и счукан овес, зеленчуци и кореноплоди. За да увеличите добива на мляко, се препоръчва използването на комбинирани фуражи.
През зимата козите с охота ядат сено. Като източник на витамини е необходимо да им осигурите клони и зеленчуци.
Не забравяйте водата! Всяка коза консумира около 5 литра вода на ден. А за да нямат козите ви здравословни проблеми, ежедневната им дажба задължително трябва да съдържа креда и минерална сол. 



Развъждане и отглеждане на ярета 
Козите са много плодовити животни. В зависимост от породата всяка коза може да увеличи броя на яретата ви поне с едно. Но за козите е характерна многоплодна бременност, поради което обикновено раждат от 2 до 5 ярета.

Според ветеринарните лекари козият „пубертет” вече е на шест месеца. Но се препоръчва да покривате младите животни на възраст от 8 или 10 месеца. Носенето на плода обикновено трае 150 дни – около 5 месеца. Ражданията обикновено преминават бързо и без усложнения.
След появата на яретата пред стопанина се отварят два варианта за отглеждане:

1. Веднага след като майката оближе новороденото, то се настанява в отделен сектор в обора/кошарата. Задължително е да храните ярето през първия месец с майчино мляко. Но повечето стопани предпочитат варианта да доят козата и да хранят новородените от купа. По този начин им остава мляко, което могат да продават и да имат допълнителни приходи.

2. Вторият вариант е ярето да не се отделя от майка му. В този случай цялото мляко ще отиде за изхранване на потомството. Съответно през следващите 2 месеца няма да имате приходи от продажбата на прясно козе мляко. Но тогава пък няма да имате проблеми при отглеждането и храненето на яретата. Козите имат добре развит майчин инстинкт. Те са способни сами да се грижат за изхранването на яретата през млечния период.
Коя опция ще изберете зависи от вас.



Възможни заболявания
Без значение колко добре се грижите за козите и яретата, рано или късно ще се сблъскате с болести. Няма смисъл да се описва всяка болест поотделно, затова ще дадем общите симптоми на често срещаните неразположения:
депресивно състояние и треска;
лигавичен секрет от носа и диария;
кашлица, горещо виме, сиви венци, подути клепачи.
Ако забележите тези признаци при козите си, тогава трябва спешно да се обадите на ветеринарен лекар. Не се опитвайте сами да лекувате животните. Само специалист може да постави правилната диагноза и да предпише лекарства.
Отглеждането на кози в домашни условия, макар и отговорно занимание, не е трудно. Дори начинаещ стопанин може да се справи с тези невероятни животни.


Как да определите бременна ли е козата?
Стопанин без опит трудно би се справил. На пръв поглед изглежда, че няма видими промени. Козата продължава да дава мляко и се държи, както обикновено. Всъщност има няколко начина да разпознаете дали козата е бременна, или не.

Първият е стар начин за определяне на бременността при козите. Няколко дни след чифтосването на козата с пръча капнете няколко капки мляко в чаша с вода. Ако потънат на дъното, тогава животното е бременно. Но когато капките се разтворят във водата, оцветявайки я в бяло, животното е незаплодено.

Разбира се, този метод не дава 100% гаранция. Затова може да опитате втори. Три седмици след чифтосването съберете козата отново с мъжкия. И ако не проявява активност, тогава се гответе за появата на ярета.

Третият вариант за определяне, дали е бременна козата, е по количеството мляко. Обикновено през периода на разгоненост добивът на мляко забележимо намалява. Ако известно време след чифтосването козата започне да дава много мляко, това показва, че е бременна.

В по-късните етапи е възможно да се разпознае бременността и по външния й вид. Хълбоците й стават гладки и заоблени, а вимето и гениталиите набъбват.

Възможно е по-точно да се определи бременността на козата с помощта на ултразвук. Но това се прави в професионалните козеферми. Терминът не играе роля тук, оборудването ще покаже точно бременността дори в ранен етап.


След колко време да чакате “бебета”?
Бременността обикновено трае 150 дни. Има случаи, когато козата променя своя термин. Тогава се препоръчва животното да бъде прегледано от ветеринарен лекар.
В зависимост от породата е възможно козата да роди до пет ярета. Самото раждане обикновено отнема не повече от час, а приплодите се раждат един след друг. Тази процедура обикновено протича без усложнения и присъствието на стопанина не е задължително.
Но ако предстои първото раждане на козата ви, най-добре е, разбира се, да присъствате. Ако в селото има ветеринарен лекар, е добре да го поканите в случай на неочаквани усложнения.
Веднага след раждането ярето трябва да бъде избърсано със суха, чиста кърпа или сноп слама. Това се прави, за да се изчистят дихателните пътища от слуз. След това то се поставя при майка си, така че тя да го оближе.
Важно! Около две седмици преди раждането количеството на фураж в дажбата трябва да бъде намалено с 50%. Животните обикновено се връщат към нормалния си хранителен режим 3-4 дни след раждането.

Грижа за майката и новороденото
Понякога козата може да дава добри млечни добиви през целия период от заплождането до износването на плода. Ето защо се препоръчва постепенно да спрете доенето й. Тази процедура се нарича стартиране.
Козата отделя много мляко, за да гарантира изхранването на потомството си. Затова през първите 2 месеца я оставете да храни ярето. Ако „прескачате” сученето на мляко, може да навредите на развитието му. Защото съдържащите се хранителни вещества в млякото през този период са изключително важни и необходими за нормалното развитие на ярето.
Ограничаването трябва да става постепенно. Ако доите животното 3 пъти на ден, е необходимо да преминете към двукратен режим. След седмица намалете броя на доенето до едно. След това животното се дои само в случай на спешна нужда.
През целия период от заплождането до раждането се препоръчва козата да се храни със зелени и комбинирани фуражи. Това ще й осигури напълно необходимите хранителни вещества и витамини.
Важно! Кореновите култури и зеленчуци се дават само сварени.

За бързо наддаване

Яретата се раждат със средно живо тегло за женските единаци 3,5 кг, за мъжките - 4,5 кг, за близнаците - 3 и 3,6 кг
Ако осигурите добри условия за хранене и отглеждане, на 16-месечна възраст женските ще достигнат живо тегло от 32-37 кг, а мъжките 40-45 кг.

И помнете, че майчиното мляко е основна храна след коластрения период през първите 2-3 седмици. След 3-ата седмица майчиното мляко може да замените напълно с млекозаместител или с краве мляко.
Може да ползвате млекозаместители за телета – те стават и за ярета. През втората седмица започнете приучването на яретата да приемат сухи храни - концентриран фураж и сено.

Подходящи са още: лесно смилаемите концентрирани храни като пресято овесено брашно, трици, грахова ярма или пълноценна стартерна смеска. През този период давайте и висококачествено бобово, детелиново или люцерново сено. Много подходящи са и сочните храни - моркови и цвекло.

Към края на първия месец яретата привикват напълно към посочените фуражи. Включете готварската сол като компонент в дажбата на яретата след 20-ия ден. От 2-ата седмица може да им давате и вода за пиене, която трябва да бъде чиста и затоплена.