Балансите на 8-те най-големи износителки на зърно се свиват

09 юли 2020
Агробизнес
17253
 

Ефектът от covid-19 върху търсенето определено съществува, но е много трудно да се оцени

В България средното намаление на общия добив, спрямо миналата година, е около 25%

Алма Давидова

Вчера на европейския пазар пшеницата рязко поскъпна на фона на преразглеждане оценката на реколтата надолу през 2020 г. във Франция.
Ревизията е свързана с намаляване на прогнозираната от аграрното министерство площ с 200 000 ха - до 4,4 млн. ха. Това води до преразглеждане на производствените оценки надолу с 1 млн. тона и понастоящем показва общ обем на производството от 31,3 млн. тона, което е много по-ниско от миналогодишното число от над 39 млн. тона.

В този контекст FranceAgriMer оценява износа за трети страни през пазарната 2020/2021 г. на 7,75 млн. тона, което е значително по-ниско от миналогодишното число от 13,6 ммлн. тона. Запасите до юни 2021 г. се оценяват на 2,6 млн. тона, в сравнение със сегашните в началото на кампанията - 3,0 млн. тона.

Запасите от всички видове ечемик в края на маркетинговата 2020/2021 г. бяха ревизирани нагоре до 2,1 млн. тона спрямо 1,6 млн. тона в началото на пазарната година в резултат на спад в търсенето, което компенсира очакваното намаление на реколтата през 2020 г.

В северната част на Франция и Европа вали дъжд, което забавя темповете на прибиране на реколтата. Останалата част от Франция се възползва от по-меко време, което допринася за бързия напредък в прибирането на реколтата с първите скосявания на пшеницата. Резултатите потвърждават голяма хетерогенност в добива, но добро качество.

В Аржентина липсата на влага по време на сеитбата доведе до преразглеждане на засетите площи пшеница към намаляване с около 400 000 ха, според данните на фондовата борса на Росарио. Това може да доведе до намаляване на производството до 18-19 млн. тона, в сравнение с предишни прогнози от 21-22 млн. тона.

На международната сцена активността остава слаба. Йордания провежда търг за закупуване на 120 000 тона хлебна пшеница, а Филипините искат да купят 110 000 тона фуражна пшеница.

Рапицата продължава да поскъпва следвайки цената на суровия петрол, която тази сутрин е около 40,80 долара / барел. Еврото се повиши тази сутрин до 1,1350 спрямо долара.

Американски пазар

Цените на пшеницата в Чикаго също рязко се повишиха вчера след затварянето на късите позиции и след ревизирането на производството във Франция надолу.
Влияят и опасенията, че производството в Аржентина ще намалее поради проблеми с сеитбата, свързани с дефицита на влага.

В този контекст балансите на 8-те най-големи страни износителки се свиват, но потреблението остава неизвестно. Ефектът от covid-19 върху търсенето определено съществува, но е много трудно да се оцени.

Вчера фондовете бяха нетни купувачи на 15 000 партиди пшеница и 10 000 лота царевица. Те бяха и нетни продавачи на 4500 партиди соя.

Търговците ще продължат да коригират позициите си днес в очакване на юлския доклад на USDA, който ще бъде публикуван в петък.

В Бразилия Conab преразгледа прогнозата за производството на соя до 120,9 млн. тона, а тази за производството на царевица до 100,6 млн. тона.

Жътвената кампания изостава в Черноморския регион

Темповете на прибиране на реколтата изостават от миналия сезон в басейна на Черно море.
До края на миналата седмица в Украйна бяха ожънати 289 000 ха ечемик и 110 000 ха пшеница, в сравнение съответно с 1012 000 ха и 750 000 ха през миналата година.

Проливни дъждове миналата седмица в южните райони забавиха прибирането на реколтата. Добивът на ечемик се подобрява с напредването на кампанията.

Що се отнася до пшеницата, средният добив в началото на реколтата е с 50% по-нисък от първите показатели през 2019 г. Цифрите, които ще бъдат публикувани този петък, със сигурност ще донесат повече положителни елементи.

В Русия също има забавяне на прибирането на реколтата, особено за пшеницата, чиято реколта е на около 3 млн. хектара в сравнение с 4,5-5 млн. хектара миналата година. Средната доходност нараства с увеличаване на реколтата, въпреки факта, че намалява с -20%, в сравнение с миналата година за същата реколта.

България трябва да се справи със спад на производството до 5 млн. тона.

От Добруджанския земеделски институт очакват спад на добивите през настоящата година. В крайморските общини резултатите се очертават между 50 и 150 кг/дка. В цяла Добричка област може да се стигне средно най-много до 400 кг/дка, прогнозират учените.

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че това е най-трудната жътва, най-трудната реколта, най-тежкото положение от много години насам. В цялата Източна България област Добрич държи най-печалният рекорд. По данни на областните дирекции по земеделие добивът е в рамките на 71% по-нисък от миналогодишния.

Останалите области с най-проблемно прибиране на пшеницата са Силистра, Варна, Бургас, Сливен и частично Ямбол. Там средният процент по-нисък добив се движи между 45 и 53%.

По оперативни данни на земеделските областни дирекции в момента българските зърнопроизводители са прибрали пшеницата на 55%. Средното намаление на очаквания общ добив спрямо миналата година е около 25%, коментира Десислава Танева.

„Независимо от кризата с добивите в момента, заради сушата и агротехниката, несъобразени с нея основно в Източна България, страната ни ще запази качеството си на нетен износител“, категоричен е земеделският министър.

Още от Агробизнес
0

Пазарите се колебаят да определят бъдещата тенденция в началото на седмицата. Основният въпрос, на който никой не знае отговора, е как ще се отрази ситуацията с втората вълна на коронавируса върху

0

До 11 октомври 2020 г. браншовите организации могат да изпращат предложения за бъдещата зелена архитектура на Общата селскостопанска политика 2021-2027 г

0

Организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/ ви кани да участвате във регионален, виртуален диалог на високо равнище на тема "Съвместни действия за справяне с въздействието на COVID-19 в

0

21-годишният студент по растителна защита Иван Недев от малък работи в семейното стопанство Девора Недялкова Когато е на 21 години, от всеки се очаква да прави плахи и несигурни стъпки

0

Износителите на органични цитрусови плодове са получили първият сертификат за анти-covid продукция Компанията SERVIAGRO 2000, която се занимава с износ на органични цитрусови плодове става п*ървата в

Последни новини
0

Ако научите какво казва, ще развиете по-дълбока връзка на доверие и уважение Кучешкият език на тялото включва поредица от уникални методи за предаване на емоции и намерения

0

Вирусната болест се проявява и през есента Ако овцата или козата ви получи обрив по кожата на устните, по устната лигавица, по ноздрите, клепачите или на друго място по тялото, значи

0

С конкурс „Наука с бъдеще“, Фондация „Америка за България“ ще финансира проектни предложения на млади учени-иноватори в областта на природните науки, здравеопазването

0

В малките градини, където мястото е ограничено, стопаните отглеждат една и съща култура на едно и също в продължение на години. Това често се прави при картофите

0

Държавен Фонд „Земеделие“ изплати 219 574 лева на 37 стопани по de minimis за компенсиране на щетите, които това лято пожарите в Хасково нанесоха, съобщават от пресцентъра на агенцията

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нещата вкъщи, от които да се отървете още този уикенд Смяната на сезоните е чудесен момент за разчистване и преподреждане на дома. Особено сега, когато трябва да освободите място в кухненските шкафове за бурканчетата с вкусно сладко и ароматна лютеница или за тазгодишната реколта билки, които ще се превърнат в чайове с вкус на лято в зимните

276 са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 4736 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 20 547. 150 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 489. 814 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна инфекция

Два от най-емблематичните радиогласове в БНР - Петър Волгин и Силвия Великова, стартират двучасово политическо токшоу по “Хоризонт”, което ще се излъчва през уикенда. Името му - “Политически НЕкоректно”, подсказва, че предаването ще представя много и различни гледни точки, без да дава предимство на една политическа или идеологическа позиция