Балансите на 8-те най-големи износителки на зърно се свиват

09 юли 2020
Агробизнес
15651
 

Ефектът от covid-19 върху търсенето определено съществува, но е много трудно да се оцени

В България средното намаление на общия добив, спрямо миналата година, е около 25%

Алма Давидова

Вчера на европейския пазар пшеницата рязко поскъпна на фона на преразглеждане оценката на реколтата надолу през 2020 г. във Франция.
Ревизията е свързана с намаляване на прогнозираната от аграрното министерство площ с 200 000 ха - до 4,4 млн. ха. Това води до преразглеждане на производствените оценки надолу с 1 млн. тона и понастоящем показва общ обем на производството от 31,3 млн. тона, което е много по-ниско от миналогодишното число от над 39 млн. тона.

В този контекст FranceAgriMer оценява износа за трети страни през пазарната 2020/2021 г. на 7,75 млн. тона, което е значително по-ниско от миналогодишното число от 13,6 ммлн. тона. Запасите до юни 2021 г. се оценяват на 2,6 млн. тона, в сравнение със сегашните в началото на кампанията - 3,0 млн. тона.

Запасите от всички видове ечемик в края на маркетинговата 2020/2021 г. бяха ревизирани нагоре до 2,1 млн. тона спрямо 1,6 млн. тона в началото на пазарната година в резултат на спад в търсенето, което компенсира очакваното намаление на реколтата през 2020 г.

В северната част на Франция и Европа вали дъжд, което забавя темповете на прибиране на реколтата. Останалата част от Франция се възползва от по-меко време, което допринася за бързия напредък в прибирането на реколтата с първите скосявания на пшеницата. Резултатите потвърждават голяма хетерогенност в добива, но добро качество.

В Аржентина липсата на влага по време на сеитбата доведе до преразглеждане на засетите площи пшеница към намаляване с около 400 000 ха, според данните на фондовата борса на Росарио. Това може да доведе до намаляване на производството до 18-19 млн. тона, в сравнение с предишни прогнози от 21-22 млн. тона.

На международната сцена активността остава слаба. Йордания провежда търг за закупуване на 120 000 тона хлебна пшеница, а Филипините искат да купят 110 000 тона фуражна пшеница.

Рапицата продължава да поскъпва следвайки цената на суровия петрол, която тази сутрин е около 40,80 долара / барел. Еврото се повиши тази сутрин до 1,1350 спрямо долара.

Американски пазар

Цените на пшеницата в Чикаго също рязко се повишиха вчера след затварянето на късите позиции и след ревизирането на производството във Франция надолу.
Влияят и опасенията, че производството в Аржентина ще намалее поради проблеми с сеитбата, свързани с дефицита на влага.

В този контекст балансите на 8-те най-големи страни износителки се свиват, но потреблението остава неизвестно. Ефектът от covid-19 върху търсенето определено съществува, но е много трудно да се оцени.

Вчера фондовете бяха нетни купувачи на 15 000 партиди пшеница и 10 000 лота царевица. Те бяха и нетни продавачи на 4500 партиди соя.

Търговците ще продължат да коригират позициите си днес в очакване на юлския доклад на USDA, който ще бъде публикуван в петък.

В Бразилия Conab преразгледа прогнозата за производството на соя до 120,9 млн. тона, а тази за производството на царевица до 100,6 млн. тона.

Жътвената кампания изостава в Черноморския регион

Темповете на прибиране на реколтата изостават от миналия сезон в басейна на Черно море.
До края на миналата седмица в Украйна бяха ожънати 289 000 ха ечемик и 110 000 ха пшеница, в сравнение съответно с 1012 000 ха и 750 000 ха през миналата година.

Проливни дъждове миналата седмица в южните райони забавиха прибирането на реколтата. Добивът на ечемик се подобрява с напредването на кампанията.

Що се отнася до пшеницата, средният добив в началото на реколтата е с 50% по-нисък от първите показатели през 2019 г. Цифрите, които ще бъдат публикувани този петък, със сигурност ще донесат повече положителни елементи.

В Русия също има забавяне на прибирането на реколтата, особено за пшеницата, чиято реколта е на около 3 млн. хектара в сравнение с 4,5-5 млн. хектара миналата година. Средната доходност нараства с увеличаване на реколтата, въпреки факта, че намалява с -20%, в сравнение с миналата година за същата реколта.

България трябва да се справи със спад на производството до 5 млн. тона.

От Добруджанския земеделски институт очакват спад на добивите през настоящата година. В крайморските общини резултатите се очертават между 50 и 150 кг/дка. В цяла Добричка област може да се стигне средно най-много до 400 кг/дка, прогнозират учените.

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че това е най-трудната жътва, най-трудната реколта, най-тежкото положение от много години насам. В цялата Източна България област Добрич държи най-печалният рекорд. По данни на областните дирекции по земеделие добивът е в рамките на 71% по-нисък от миналогодишния.

Останалите области с най-проблемно прибиране на пшеницата са Силистра, Варна, Бургас, Сливен и частично Ямбол. Там средният процент по-нисък добив се движи между 45 и 53%.

По оперативни данни на земеделските областни дирекции в момента българските зърнопроизводители са прибрали пшеницата на 55%. Средното намаление на очаквания общ добив спрямо миналата година е около 25%, коментира Десислава Танева.

„Независимо от кризата с добивите в момента, заради сушата и агротехниката, несъобразени с нея основно в Източна България, страната ни ще запази качеството си на нетен износител“, категоричен е земеделският министър.

Още от Агробизнес
0

Германският индекс на селскостопанските стоки (AMI) алармира - сериозни загуби през юли за всички агросектори. Според анализите на AMI през юли селскостопанските стоки не успяват да поддържа нивото

0

Вчера Европейската комисия преразгледа своята оценка за производството на мека пшеница, поради вече наличните данни за новата реколта. Крайната цифра е намалена с -0,6 млн

0

Неконкурентоспособност на земеделските производители от ЕС може да доведе до протекционизъм, а оттам и до сътресения в международната търговия, твърди Сони Пъдрю

0

Ще бъдат подпомогнати фермерите с достигнати количествени лимити на броя на животните по Схемите за обвързана подкрепа Животновъдите, които няма да получат увеличение на ставките по обвързана

0

Ръст в производството бележат трайните насаждения С 10,3%  по-висок добив очакват производителите на картофи тази година в сравнение със същия период на 2019 г

Последни новини
0

Всички подадени заявления за кредити по Националната програма по пчеларство (НПП) са одобрени, съобщават от пресцентъра на фонда. Финансиране получават 125 пчелари с одобрени проекти по мерки А, Б

0

Мечки са убили 8 селскостопански животни (говеда и овце) и са потрошили два пчелина в Смолянска област през месец юли, съобщи РИОСВ. Най-голям брой щети са регистрирани на територията на община

0

„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди

0

Заявленията за издаване на разрешение за извършване на извънгабаритен превоз ще могат да се подават и по пощата. Това предвижда проект за изменение на Наредба № 11/ 2001 г

0

Калият играе важна роля за създаване на тургор и на осмотично налягане на растенията. Освен това той е необходим за образуването на плодовете и за аткивиране на асимилационните процеси

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

С какво да пръскаме зелето

Отговор:Въпросът ви е зададен много общо. При зелето има различни болести и вредители, за които са регистрирани и разрешени различни препарати. Ако ви интересува нещо конкретно, най-точна информация може да...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вицепрезидентът Томислав Дончев заяви, че не е разпитван и не открива нищо смущаващо, че се разследва само техническата част на записите, за които се твърди, че са с участието на премиера. "Аз лично се съмнявам, че ако съдържанието на такъв запис е инкриминиращо, прокуратурата би пропуснала да разгледа случая

Собственикът на “Левски” Наско Сираков не бе подведен. Днес футболисти и треньори взеха по една заплата. Това бе анонсирано в събота от наставника Георги Тодоров. Той разкри, че Сираков е говорил с отбора и е обявил, че в първия ден на новата седмица ще бъдат преведени пари. Тодоров тогава бе категоричен

Само за един месец сърбите, турците и жителите на Северна Македония вече не са недосегаеми при пътни нарушения у нас Само за месец Пътна полиция връчи на чужденци 9220 глоби за скорост, а за цялата минала година числото е едва с 320 повече. Причината за повишението е в проверките, които се правят на границата