Смъртоносният вирус, наречен „заешка ебола“, се разпространява в югозападната част на САЩ, убивайки хиляди диви и домашни животни. Това съобщават от Business Insider.

Въпреки че вирусът на хеморагична болест на зайците (RHDV2) няма нищо общо с човешката ебола - вирус, който причинява силно кървене и смърт, ветеринарните лекари нарекоха болестта на гризачите „заешка ебола“, тъй като RHDV2 унищожава заешки тела по подобен начин.

Вирусът уврежда органите и тъканите на животните, което води до вътрешно кървене и смърт. Заболяването има скрит характер: често е възможно да се установи, че животно е заразено едва след смъртта му: внезапно пада, а кръвта тече от носа му.

Избухването на RHDV2 е регистрирано в Щатите за четвърти път. Разновидностите на вируса са се разпространили на почти всички континенти, откакто учените съобщават за първия случай в Китай преди 35 години. Той първо атакува дивите животни и след това премина и към домашните.

RHDV2 се разпространява лесно чрез кръвта и екскрементите на животните. Той може да се полепи по косата, обувките и дрехите, което позволява на вируса да се движи между зайчари. Ако заек докосне повърхност, замърсена с вирусни частици, може да се разболее. Насекомите, които живеят на зайците, също могат да разпространяват вирусни частици.

Заешката ебола може да живее повече от три месеца при стайна температура, издържа на температури от 50 градуса по Целзий и не умира на студа с часове. Освен това вирусът не може да се лекува и отнема много време, за да се получи ваксината в САЩ. Може би правителството ще одобри вноса на ваксини от Испания и Франция. Но процесът на одобрение ще отнеме поне месец.