Жени Владинова

Според ЕК Франция, Румъния и България са с най-голям спад. Представените от Еврокомисията оценки показват много силни производствени загуби от 20 до почти 25 процента в сравнение с предходната година, особено за Франция, както и за Румъния и България. Причината обаче е не само лошите добиви, но и много по-малките площи във Франция поради времето .

0 За Франция - водещият производител и износител на пшеница в ЕС - прогнозата за реколтата от Комисията е едва 30,3 милиона тона в сравнение с 39,5 милиона тона през предходната година . Това съответства на спад от почти 10 милиона тона или малко под една четвърт!

0 За втория по големина европейски износител на пшеница Румъния се очаква само реколта от 8,3 милиона тона - след около 10 милиона тона през предишния сезон - това е спад от 17 процента.

0 България - подобно на Румъния, Черноморският регион трябва да се справи с 18-процентовия спад на производството до около 5 милиона тона.

0 За Германия Комисията оценява реколтата на пшеница в края на юни на 21,8 милиона тона - в сравнение с 22,9 милиона тона през предходната година. Това е намаление с добър 1 милион тона или почти 5 процента.

0 Полша: За разлика от посочените държави Комисията очаква почти стабилна реколта от пшеница от около 10,9 милиона тона за Полша.