Косенето на трева в някои отношения прилича на подстригването. Ако искаме да изглеждаме добре, не е достатъчно да хванем ножицата и да режем косата си оттук-оттам или просто да минем с машинка. Важно е да следваме някои правила. За щастие, при косенето тези правила са по-лесни и не се налага да ставаме професионалисти. Желанието ни е да имаме една добре подстригана, сресана, гъста и богато изглеждаща поляна, която ни подканва да събуем обувките и да се разходим с боси крака.

Преди всичко трябва да подберете подходящата косачка.

Много важно е да се убедите, че ножът на косачката е добре заточен и почистен от напластена трева. Тъпият нож наранява самата трева при косенето, което може да доведе до кафяви връхчета и да предизвика заболяване на тревата. Така че, ако след косене поляната ви изглежда като с „накълцана“, неравномерно подстригана трева, то най-вероятно е време за заточване или смяна на ножа.

Най-голямото разнообразие от предлагани ножове за косачки ще намерите тук.

Дори ножът да не изглежда затъпен, добре е на всеки 3-4 коситби да преглеждате и почиствате с четка или влажен парцал както ножа, така и долната част на тавата от полепналата трева.

Следващата важна стъпка е да съобразите височината на косене. Много пъти хората косят тревата си прекалено ниско, като вярват, че по този начин ще удължат времето преди следващото косене. За съжаление обаче, прекалено късата трева може доведе до потъмняване на поляната и до повече плевели. Има конкретни препоръки за това колко висока трябва да е окосената трева, но най-общо може да се придържаме към височина между 5 см и 8 см, особено през летните жеги. Тази височина ще даде нужната сянка и ще задържи влагата в почвата, с което ще помогне на тревния килим.

Всяка косачка има възможност да настройва тази височина. При косачките на EGO Power+ съществува лост, с който се определя височината за всички колела едновременно. Тази настройка включва 5 височини - 25/35/50/65/80/95mm.

Следвайте правилото за една трета. За да бъде поляната ви гъста и жизнена, никога не отрязвайте повече от една трета от височината на тревата при косене. Ако „изпуснете“ тревата, било заради дъждовно време или заради заетост, направете две преминавания с косачката. При първото височината трябва да е настроена на най-високата възможна степен, а при следващото преминаване спуснете косачката до нужната височина, т.е. до 8-9 см.

Винаги проверявайте прогнозата, преди да решите да косите. За тревата не е полезно да бъде окосена след дъжд, както и рано сутрин, когато е влажна. Отрязаната трева полепва по ножа и по корпуса на косачката ви и после оставя спластените остатъци навсякъде по поляната. Добре е също така да се коси привечер, след като жегата спадне. Това е добре както за тревата, така и за оператора.
Добра опция на EGO Power+ са вградените фарове, които ще осветяват поляната, ако се забавите да косите след залез.

След косенето е добре да използвате тример с корда за финални щрихи по оформянето на окосената тревна площ. Тримерите с кордова нишка не са толкова ефикасни като косачките, които могат да свършат повече и по-бързо. Така че е добре да ги пуснете в употреба, след като е минала косачка, за да окосят, оформят и маникюрно да обкантят местата, където ножът на косачката не е достигнал.

Тримерите с кордова нишка на EGO Power+ са мощни и надеждни. Те спокойно могат да бъдат задвижвани от същата батерия, която захранва и косачката. А през тази година при закупуване на самоходна косачка тримерът е подарък.

И не забравяйте, след като приключите, да почистите инструмента си, косачката или тримера. За да може и следващия път те да ви послужат.