В момента световният агросектор се надява, че може да се възстанови от кризата с коронавируса за една година и след това отново да заработи при нормални условия,  споделя  американският анализатор Дейвид Уидмар, съосновател на селскостопанския икономически инсайт, агроикономическа консултантска служба.

Но според него това може да отнеме не една, а няколко години. Към днешна дата в краткосрочен план масовите стимулиращи мерки в Щатите и в Европейския съюз ще помогнат и на фермерите, и на икономиките. Но в дългосрочен план обаче ще има и икономически последици. И това го доказва миналото по време на други големи кризи, напомня анализаторът.

Проблемите с държавното финансиране и съкращаването на бюджета ще окажат отрицателно въздействие върху доходите в селското стопанство. И като се добавят инфлацията или дефлацията, които могат да възникнат в резултат на днешните решения,  коренно ще се променят пазарите. Затова фермерите трябва да са подготвени отсега за всичко това, което би могло да се случи. А то, за съжаление, е с неясен изход.