Едно време в селските градини са се отглеждали предимно зеленчуци и билки. Тази зона е била много близо до къщата и достъпът до нея е бърз и лесен. Цветята не са се засявали специално и са расли естествено на произволни места.

И днес най-важната особеност на стила кънтри в градинския дизайн е тясната му връзка с заобикалящата природа, простотата и естествеността в засаждането както на декоративните растения, така и на зеленчуковите култури.

Създаването на двор в този стил е доста просто и практически не се изискват много грижи за него.

Огромно предимство на градината в селски стил е, че не трябва да подрязвате храсти и дървета, така че можете да създадете естественост във всичко. А за декорацията се използват само натурални материали.

За разлика от други градини, за които е нужно сравнително голямо пространство, малкото е достатъчно за селския дизайн.

За растителните композиции е характерено свободното разполагане и богатството от видове цветя, храсти и дървета, като се създава впечатление за лек хаос.

Архитектурните елементи

Малката архитектура също трябва да се отличава с подчертана простота и да има селски характер. Колкото по-незабележима е обработката, толкова по-органично се вписва в селския облик на градината.

Хармонично ще изглеждат дървени мебели и неравни пътеки от натурален камък или дървесен мулч . Очарование на това място ще придадат дървени беседки, мелници или фантастично извит ствол на дърво в ролята на градинска скулптура.

За декоративни елементи избирате ретро предмети за бита или градински инструменти - например, ярко оцветени гребла, лопати, дървени корита и бъчви, менци, гюмове, глинени съдове или плетени кошници, колела, стари каручки, които могат да се използват като контейнери за отглеждане на цветя.

В селската градина се вписват хармонично всякакви дървени предмети и фигури /на животни, гноми и др./. Важно е обаче всички тези елементи да не доминират над цялостната композиция на дизайна.

Този стил диктува и определени изисквания към оградата. Тя трябва да е лека и не висока. Традиционни са живописните плетени огради в комбинация с жив плет от храсти или обикновената дървена ограда.

Селекция на растенията

Когато избирате насаждения, трябва да знаете един важен принцип - за градина в кънтри стил най-подходящи са простите и непретенциозни култури, но с голяма цветова палитра.

Освен цветната схема обаче е важно и умелото използване на пространството. Затова при проектирането често се практикува т. нар. градация на растенията по височина.

Засаждате растенията около пътеките и оградата, до беседката или къщата, но в същото време създавате ефект на случайността и лека небрежност, който само ще подчертае селския дизайн. Незаменим атрибут на селския стил е ярката градина пред къщата и буйната зеленина, която не изисква много грижи.

Има няколко вида цветя които са силно свързани с традиционния стил кънтри. На първо място това са местни растителни видове или такива, които са отглеждани в продължение на много години. Предимството е в тяхната непретенциозност и лесното отглеждане и устойчивостта им на климатичните условия.

Това са далиите, флоксите , астилбето и невените, гергините и полските цветя - маточина и маргаритки , слънчогледи, макове и синчец. Всички тези цветя са идеални за създаване на градина в селски стил. Важно е да има много от тях, като се създава впечатлението, че растат произволно и свободно, като в природата. Подходящи са и виещи се и пълзящи растения - лози, настурция, сладък грах, рози.

Фаворити сред храстите са ароматният жасмин, шипката, люлякът, калината и бъзът. Те могат да се използват и за разделяне на пространството между различните градински зони.

В истинската селска градина, която съчетава декоративността с ползата, ще видите ябълки, круши, череши, сливи, касис, малини и къпини.

Декоративните лехи със зеленчуци и ароматни билки и подправки ще завършат хармонично селския облик на градината. Те може да са оригинално оформени - повдигнати или отделени с малка ограда от плет или красиви камъни.

10 дизайнерски съвета

1. Зонирането е много важно за съвременната градина. Този ефект може да бъде постигнат чрез използване на жив плет, нисък плет или градински пътеки, покрити с чакъл.

2. При създаването на пътеки не трябва да сте прекалено прецизни. Добре дошли са извитите пътеки, облицовани с чакъл, павета, дървени пънчета, фин гранит, натрошена тухла и др. Простотата и дори грубостта в дизайна са чудесни за този стил.

3. Не забравяйте, че кънтри стилът е преди всичко естественост. Затова трябва да присъстват диви и плододаващи храсти. Ако искате перфектен и добре поддържан двор, този стил не е подходящ.

4. За да създадете модерна селска градина не се нуждаете от голям парцел. Дори в ограниченото пространство на малкия двор могат да намерят място няколко овощни дръвчета. Така създавате неповторимата атмосфера на ландшафтния дизайн в селски стил.

5. Овощната градина е декорация за всеки двор в стил кънтри. Желателно е къщата да бъде буквално "потопена" в изобилието от плодни дръвчета. Около алеята можете да засадите офика.

6. Перфектно подрязаната морава за този стил изобщо не е подходяща за този стил. Тя трябва да бъде заменена с цъфтяща поляна с най-различни цветя: невен, макове, маргаритки, карамфили и др.

7. Малките стопански постройки могат да бъдат обградени с калина, шипкови или люлякови храсти.

8. Зеленчукова градина е необходима не само по предназначение, но и за декоративна цел. На лехите можете да засадите няколко вида зеленчуци, което не само ще внесе естественост в общия вид на двора, но и ще ви зарадва с реколта. Сред зеленчуците намират място и цветята.

9. Този стил включва и използването на различни аксесоари. Това може да бъдат всякакви елементи от селския живот: плашило от слама, фигурки на птици и животни, цветарник, направена от стара кола, скулптури от стволове на дървета и др.

10. Добре е да засадите цветя в красиви глинени съдове или кошници, които можете да окачите на оградата или на входа.

Пред къщата можете да разположите голяма цветна поляна. Добре е да използвате прости ливадни цветя, които перфектно подчертават естествеността на стила. А любителите на розите могат да изберат най-подходящото разнообразие от любимите си цветя.