* В какъв парник краставиците ще растат по-добре?

* Защо градинарите обичат толкова много поликарбонат?

* Сами ли да си сглобите конструкцията или да я купите готова?

Парникът за краставици е незаменим елемент в почти всеки крайградски район. Благодарение на него се създава специален микроклимат, който е необходим за успешното отглеждане на зеленчукови култури и богата реколта. Има няколко разновидности парници и всеки от тях има свои собствени характеристики.

Решението да си направите парник в градината води със себе си въпроса - да купите готова конструкция или да я сглобите сами. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци.

Плюсове на готовите оранжерии

Купувате готов продукт, който ще бъде доставен и инсталиран.

Няма нужда да се занимавате с намирането на материал и сглобяването.

Минуси

Невъзможно е да промените формата и размерите, а "стандартните" предлагани от производителя не винаги са подходящи за конкретен обект.

Високата цена

Основните предимствата на парниците, които сте си направили сами, са възможността за избор на материали, размери и сглобяване на всеки дизайн. Освен това самостоятелно сглобеният парник е по-лесен за демонтиране. Въпреки това се налага да отделите време и да положите усилия, за да го сътворите. А понякога се оказва, че цената на материалите и усилията е равна на цената на завършен парник.