От 6 май постановление на френското Министерството на земеделието и храните за първи път разрешава на ветеринарните лекари да провеждат отдалечени консултации и да използват експертиза чрез цифрови инструменти.
Досега ветеринарната медицина във Франция за разлика от хуманната нямаше регулаторна рамка, разрешаваща практиките на телемедицината.
Устройството, създадено на експериментална основа за период от осемнадесет месеца, ще позволи на ветеринарните лекари, отговарящи  най-вече за животновъдните ферми в отдалечените селските райони, да гарантират внимателно наблюдение на животните, без да ходят в животновъдната ферма. Това не замества в никакъв случай задължението за непрекъснатост на грижите и за провеждане на посещения и клинични прегледи на животни за доставка на ветеринарни лекарства.

Здравната криза с разпространението на коронавируса показа необходимостта от телемедицина и във ветеринарната практика. Въведената система ще подобри услугата, предоставяна на животновъдите (и на собствениците на домашни любимци) чрез по-бърза професионална реакция и внимателен медицински мониторинг. Това осигурява и по-голяма гъвкавост в организацията на работата на ветеринарния лекар в отдалечените животновъдни ферми.
Телемедицината обхваща телеконсултацията, телемониторинга, телеекспертизата и ветеринарномедицинската телепомощ.
Националният съвет на френския ветеринарен орган отговаря за наблюдението на експеримента, съвместно с Министерството на земеделието и след консултации с професионални ветеринарни и животновъдни организации.
Доклад за оценка на този експеримент ще бъде изготвен в края на 2021 г., за да се извлекат необходимите изводи от от него.