Кога трябва да се подстригва плет, какъв е точният момент и как да се справим по най-добрия начин?

Често живият плет се използва за отбелязване на границите на имота или просто за ограда, разделяща обособени части на градината. Той обикновено не изисква много грижи: най-много - подстригване два до три пъти годишно.

Точното време за изрязване на плет

Живият плет обикновено представлява оформени храсти, които имат две вегетационни фази в рамките на една година - една през пролетта и друга в края на лятото. Затова, ако изчакаме времето  на буен растеж на храстите през тези периоди и ги оформим непосредствено след тях, формата, която им дадем, ще остане за по-дълго. Или по-просто казано очакваното време за оформяне и подстригване на живия плет са месеците април-май и септември-октомври.

Оставаме с уговорката, че това не е фиксираният брой на подстригванията. В зависимост от сезона (влажност, топло време, възраст на храстите) живият плет може да бъде подрязан по-често. Когато става въпрос за жив плет с цветове, то подрязването и оформянето е добре да става след като цъфтежът премине.

С предлаганата от EGO Power+ гама от ножици за жив плет този ангажимент може даже да се окаже приятен, защото инструментите са тихи при ползване и достатъчно мощни и прецизни, за да свършат добра работа.

Освен специалния период за подрязване на живия плет също така е важно да извършвате това при не много горещо време. Даже е препоръчително да не е слънчево, за да не изгорят от слънцето отрязаните клонки. За вечнозелените храсти е добре да са добре поляти вечерта преди рязането, за да не са сухи.

И една много важна забележка: колкото и добра моторна ножица за жив плет да използватe за оформяне на плета, винаги трябва да имате под ръка и добра градинска ножица, с помощта на която ръчно да скъсите някои клони по-навътре в храста, за да създадете условия за развитие на нови пъпки там.

Ако отрязвате стъблата само към външната част на храста, появяването на множество нови пъпки и листа ще остави без въздух и светлина храста по-навътре и той ще изглежда красив и зелен отвън и безжизнен в дълбочина.

Жив плет, който е висок до 30 см може да бъде оформен със съвършено вертикални страни, но по-високите храсти при подрязване трябва да са оформени с по-широка основа и стеснена горна част, за да позволят на слънчевата светлина да достига до ниските части на храста.

Леките и изключително прецизни ножици за жив плет на EGO Power+ улесняват този процес. Някои модели ножици за жив плет имат възможност да се завъртат около дръжката, като по такъв начин позволяват с лекота да моделирате всякакви форми от живия плет.

За тези, които наистина имат желание за се отдадат на зелени скулптури, EGO Power+ предлага един малък, но много приятен за работа инструмент - ножица за храсти и трева. Достатъчно мощен и същевременно лек, той е едно незаменимо допълнение към арсенала на градинаря.

Ако успеете да научите малкото основни правила за оформяне на живия плет, той ще ви се отплати многократно, като бъде един естетичен подарък за очите и душата ви.