И още: Медът на пчелите може да замести антибиотиците, информира Euronews.

Фермер споделя: "Раната на раната на коня "отказваше" да се повлияе отвсички предишни опити за лечение. Това беше, докато не се лекува с ново лекарство от 13 млечнокисели бактерии, взети от стомаха на медоносните пчели."

Да, факт е,че медът, смесен с вода и захар, спомага за производството на антимикробни вещества, които убиват микроби, устойчиви на антибиотици.

Това откритие е направено от шведски изследователи в университета в Лунд. Суровият мед се използва срещу инфекции от хилядолетия, но тази група от бактерии, открити в пресния мед, произвежда безброй активни антимикробни съединения.

Когато млечнокиселите бактерии се прилагат към патогени в лабораторията, те се противопоставят на всички. Микробиолог  от университета в Лунд смята, че това всъщност са живите бактерии, които са основната съставка. Според него можем да приемем това старо лекарство на ново ниво, в което можем да стандартизираме например смес от мед и тези бактерии във висока концентрация. 

Успешното изследване би могло да помогне на медицинската общност да преодолее нарастващия проблем с глобалната антибиотична резистентност. Следващата стъпка на екипа е да предприеме опити върху хора, чиито рани се оказаха невъзможни за лечение.

"Изцелението е между осем дни до три седмици, но всички хроничните рани са излекувани,. В нашето откритие смятахме, че това може би е алтернативен инструмент за антибиотици, но не очаквахме такива добри резултати ", коментира микробиолог Алехандра Васкче.

Още повече че през последните години антибиотичната резистентност се превърна в критичен проблем за глобалното здраве, като все по-голям брой бактерии развиват имунитет. Решението може да дойде от пчелите.