Предупредиха англичаните да си пазят кокошките, тъй като в страната рязко се е увеличил броят на кражбите им, което не се е случвало от времето на Втората световна война, пише The Daily Mail.
По данни на изданието някои райони на Великобритания се сблъскват с остър недостиг на яйца на фона на паническото им пазаруване в магазините заради коронавируса. Има информация за зачестили кражби на кокошки в британските графства Лестър, Линкълншир, Йоркшир и в Кардиф, Уелс.
Заради зачестилите кражби стопани на домашни птици започнаха да купуват кучета пазачи и да преместват кокошките си по-близо до къщите си, пише изданието. В много английски магазини рафтовете с яйца са направо изметени. И поради липсата им започнаха да крадат носачки.
Да гледаш кокошки в двора си по време на карантина се оказва двойно по-изгодно. Птиците не само снабдяват с яйца цялото семейство, но има и за продажба, а цените на яйцата в страната продължават да растат, споделят представители на Британския съвет на производителите на яйца.
В същото време експертите призовават британците да не изкупуват паникьосано огромно количество яйца, като напомнят, че те имат ограничен срок на годност и част от тях после ще се наложи да бъдат изхвърлени.