Остра нужда изпитва земеделието

"Критични работници" в ЕС да могат да достигат без проблеми до работното си място, призова ЕК. Като такива се квалифицират и хората от хранителният сектор и сезонните работници.

Европейската комисия призова държавите членки да приемат за тях по-специални процедури да преминават граници, но ще им се иска здравен преглед.

Казва се, че по отношение на сезонните работници в селскостопанския сектор държавите-членки е редно да си обменят информация за своите нужди и да уведомяват работодателите за необходимостта от осигуряване на адекватна защита на здравето и безопасността им.
Очаква се селскостопанският сектор през следващите седмици да се сблъска с голям дефицит на работна ръка, ако сезонните работници не успеят да стигнат до работното си място. Те са от решаващо значение за сектора сега за сеитби, засаждане, прибиране на реколтата и други грижи.

Под „критични работници“ ЕК визира освен селскостопанските, специалисти в областта на здравеопазването, хора, които се грижат за възрастни и деца, научни работници от здравната сфера, пожарникари, полицейските служители и транспортните работници.