Но какво ще предложи пазарът на нас, потребителите - дали бг агнета или македонски, румънски и на какви цени, много скоро ще разберем

Жени Владинова

Фермери от различни райони на страната информират, че изкупуването на агнета е буквално в разгара си. Повечето от овцевъдите даже са приключили с продажбите. Според овцевъдите у нас има стотици хиляди агнета, и то изключително качествени. Но къде ще се продава качественото агнешко месо – у нас или зад граница, това никой не може да каже.

Каква е професионалната оценка на фермерите за цените при изкупуването на агнета:

0 Васил Вазов, отглеждащ овце от породата Лакон в с. Огнен, общ. Карнобат: „Изкупуването е в невиждани размери. За съжаление всички ние, овцевъдите, изпитваме голяма несигурност от всичко, което се случва и какво предстои в държавата ни. И повечето от нас дори разпродават фермите на 100%. И така е от месеци, много преди да дойде епидемията от коронавируса.”

По отношение на пазара на Великденски агнета, Васил Вазов е категоричен, че цените, на които се изкупува, са много ниски. Доскоро те варират в диапазона от 4,50 лв./живо тегло до 5 лв./кг живо тегло. Според професионалния фермер това си е чиста загуба за производителя. Според него минималната цена трябва да е от 5,50 лв./кг живо тегло.

0 Красимир Вълков, овцевъд със стадо от породата Лакон, от Белене: Фермерът категорично заявява,че не продава на цена под 6,50 лв./кг живо тегло, и то за мъжки агнета.

Женски не продава, защото ги пази за поддържане на селекцията. Но ако продаде женско агне, иска цена от 300 лв.

0 Николай Цветков, овцевъд със стадо Лакон от Горна Оряховица: Цената на агнетата не трябва да е по-ниска от 6 лв./кг живо тегло, категоричен е фермерът.

Неговата оценка е,че случващото се в агросектора буди тревога (не става дума за пандемията COVID-19). Пазарът на агнета всяка година все повече се опорочава и се свива. А за съжаление нараства броят на фермерите, които се борят за субсидии, а не за производство.

Още по темата четете във в. „Български фермер”