Очаква се реализацията на продукцията да е трудна, МЗХГ ще качи информация на страницата си кои фермери правят онлайн доставки

Оказва се, че секторът на плодовете и зеленчуците при настоящата криза е изправен пред доста големи проблеми с реализацията на продукцията си, особено след затварянето на заведения и немалко хотели, както и  на фермерските пазари.

По този повод министър Десислава Танева приема предложенията на браншовите организации да се улесни дейността им.

Честно казано, от предложенията им обаче не личи браншът да е направил дебат и да е излязъл с цялостен пакет какви са исканията му, засега те изглеждат частични и епизодични.

По време на консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който се проведе днес чрез видеоконферентен разговор, министър Танева обеща, че ще се пренасочат недоговорени бюджети от програмите за развитие на селските райони, за морско дело и рибарство и за лозаро-винарския сектор, за да бъдат подпомогнати производителите на плодове и зеленчуци.
Търси се и механизъм за безработни, които да бъдат насочени към прибиране на реколтата, но още не е ясно какъв.

В улеснение на производителите, до няколко дни на сайта на МЗХГ ще бъде качена и информация за стопани, които извършват онлайн доставки, за да се улесни връзката им с потребителите за поръчки на продукти от родно производство.

Приема се от МЗХГ и предложението не 7, а 10 дни да е срокът за стопаните да подават документи след настъпили неблагоприятни събития.