Ирландският министърът на земеделието и храните има задължението да се грижи и да защити всички земеделски производители и животновъди - особено по време на настоящата криза Covid-19, призовават всички земеделски и животновъдни ирландски асоциации. 

Изявлението е от земеделци и животновъди след срещата на заинтересованите страни в телеконферентна връзка с министъра, служители на Министерството на земеделието и други
ръководители на земеделските стопанства. Един от  президентите на животовъдните асоциации  О'Донъл отдаде почит на подхода на правителството и приветства действията, предприети в рамките на Министерството на земеделието за подпомагане на земеделските производители през "безпрецедентното време".

Но О'Донъл обаче напомня: Затварянето на всички животни е конкретен пример за смущения на пазара за основните производители на говеждо, овче и агнешко месо, тъй като алтернативните търговски обекти носят високо ниво на финансов риск.

О'Донъл отбелязва, че фермерите могат да бъдат "принудени да "яздат" бурята" и да осигурят "допълнителни" бройки  говеда за няколко седмици или месеци напред. Той обясни: „Ето защо министърът на земеделието трябва да действа бързо, за да гарантира незабавни допълнителни разходи и грижи за хуманното отношение към животните." И още:Той посочи, че член 219 от Регламент на Комисията на ЕС (1308/2013) предвижда спешни процедури за спешни действия за справяне с непредвиденото пазарно смущение. „Това трябва да бъде прието и одобрено бързо, за да се справим ефективно и ефикасно с подобни събития“, казва той.

О'Донъл добави, че трябва да се осигури директно плащане без условности, за да се включат всички основни производители на говеждо, агнешко и мляко. „Това ще осигури незабавна финансова подкрепа и ще гарантира, че първата връзка във веригата на доставки на храни остава непокътната. И ще ни позволи като земеделски производители да продължим да произвеждаме безопасна, здравословна хранителна храна за всички граждани на нашия народ“, категоричен е О'Донъл.