Заради струпването на превозни средства по границата Немската асоциация за защита на животните призовава да се прекрати транспортирането на живи животни на дълги разстояния.

Според асоциацията заради задръствания и тапи по магистрала А4 на немско-полската граница, както и на границата между Полша и Литва или в Хърватска животновози не могат да преминат заради затегнатия граничен контрол. За животните такива ситуации са свързани с голям стрес. Освен това те изпитват недостиг на вода и храна.

Дори при нормални обстоятелства транспортирането на живи животни из цяла Европа и по света е мъчение за животните. Ако в процеса възникнат проблеми като сега, превозът се превръща в истински ад, казва президентът на асоциацията Томас Шредер. Според него транспортирането на дълги разстояния трябва да бъде спряно и това трябва да бъде направено незабавно.

Немската асоциация за защита на животните заедно с други аналогични европейски организации са изпратили писмо до Еврокомисията с молба да се спре превозът на животни заради създалата се ситуация.