Новото проучването изследва 11 световно значими вируса на добитък в 11 различни фуражни матрици и симулира междуконтинентални условия на транспортиране на фуражи и фуражни съставки. Проучването разработи два трансгранични модела за оценка на оцеляването на вирусни патогени в хранителните съставки, които се внасят - транс-тихоокеански модел и транс-атлантически модел.

Изследването заключи три ключови извода:
1) Вирусите могат да оцелеят във фуражите и фуражните съставки, но оцеляването е различно при вирусите, вероятно поради техните специфични структурни характеристики (т.е. не обвити = по-трайни срещу обвивки = по-малко трайни).

2) Някои съставки са по-благоприятни за оцеляването на вируса от другите. Установено е, че вируси като PEDV, свински репродуктивен и респираторен синдром (PRRSV) и ASF оцеляват в съставки като конвенционално соево брашно.

3) Резултатите подчертаха важността на карантинното време за фуражите и / или фуражните съставки, които представляват риск от заразяване с болести.