Международната месна промишленост се опитва да поддържа месопроизводството, докато коронавирусът се разпространява по целия свят.
В Ирландия председателят на Ирландската фермерска асоциация Брендън Голтън заявява, че „има голям натиск върху месните фабрики да действат отговорно при тези безпрецедентни обстоятелства”. Голдън твърди, че във всички фабрики за производство на месо действат протоколи за повишена безопасност и защита от вируса. И затова е от съществено значение всички те да се спазват от водещите доставчици на месо - независимо дали месото е за вътрешния пазар или за износ!.
Мощната фирма Crown за свинско месо заяви,че производството не е прекъсвано и работят всички месопроизводствени фабрики в обичайния си ритъм. Пер Лаурсен, директорна за готовата проукция в датската Crown Pork обяви, че всички кланици работят по план. Единственият малък засега проблем е кланицата в Хорсен, където ритъмът на обезкостяването е забавен с 20%, поради това, че полските работници са избрали да си останат у дома. (Което е тяхно право, допълва Пер Лаурсен) .Затова е отправен призив към хора, работили в кланица и искат да започнат отново работа, да се регистрират.
Бразилският производител на месо BRF съобщава, че е създаден постоянен мултидисциплинарен комитет за наблюдение, сформиран от ръководители и известни специалисти в областта на инфекциозните заболявания. Това позволява да се предприемат няколко мерки, за да се гарантира безопасността на всички хора, участващи в производството на месо и месни ппродукти. А всичко това гарантира производство в нормални темпове. Така че засега BRF работи в нормален ритъм, с пълно функциониране на индустриалните съоръжения, дистрибуционни центрове, логистика, верига за доставки и офиси за поддръжка.
Изпълнителният директор на американската Национална асоциация на говедовъдите NCBA Колин Уодъл признава, че коронавирусът оказва сериозен натиск върху веригата за доставкина говеждо месо в САЩ и извън него и призова за сътрудничество.
Според него най-затруднени са производителите – тоест фермерите животновъди. Защото огнищата са на една ръка разстояние от животните и по този начин е застрашена цялата говедовъдна индустрия. Според него трява да се действа бързо, за да се върне нормалността на пазара на добитък.
Коментари