Задължително е и за малките градини

Редовно напомняме на градинарите да сменят мястото на зеленчуците в градината, дори тя да е много малка. Това е сред важните условия да се получават както повече, так и по-качествени добиви.

Повечето от културните растения не се повлияват добре, ако се отглеждат в една и съща леха, дори в две последователни години. Това важи особено при домати, картофи, пипер, както и при тиквовите култури, а също и при някои от кореноплодните.

Много често видовете от едно семейство се нападат от едни и същи болести и неприятели. По растителните остатъци или в почвата се запазват зарази или има зимуващи форми, които през следващата година продължават да се развиват. Затова борбата с тях става много по-трудна, понякога невъзможна.

Друг проблем е еднаквите обработки, които се правят при отделните култури. Това води до изтощаване на почвата и нарушаване на структурата й.

При храненето си растенията извличат определени хранителни вещества - от едни повече, от други - по-малко. Така ако не се тори балансираното, съдържание на макро- и микроелементи в почвата се нарушава.