Един от най-често задаваните въпроси от градинарите е: как да обеззаразят почвата в градината с помощта на продукти за растителна защита.

По принцип това е доста трудно начинание, тъй като повечето от препаратите, които са регистрирани с такава цел и се използват в практиката, са трудни за приложение в любителските градини, защото със специален статут на употреба.

С някои фунгициди се обеззаразява

С наближаване на активния сезон в малката градина, много стопани се безпокоят и търсят средства, с които да обеззаразят почвата, където ще отглеждат зеленчуците.

Притесненията идват от това, че през последните години растенията често се нападат от много опасни блести.

Обеззаразяването на цялата почва в градината е почти невъзможно, тъй като обемът е значително голям и на него трудно може да се приложи цялостно обеззаразяване.

Някои от фунгицидите са подходящи за обеззаразяване. Това са дитан М-45 в доза 300 г на 100 кв. м, както и тирам 80 ВГ в доза 300 г на 100 кв. м.

Обеззаразяване в 3 стъпки:

Обработете почвата, за да стане в добро градинско състояние.

Разпръснете продукта, който сте избрали равномерно върху почвената повърхност.

След това отново окопайте, за да достигне приложеният препарат в дълбочина.

Важно!

Градинарите трябва да знаят, че това обеззаразяване има ограничено действие върху намиращите се в почвата гъби и бактерии, причиняващи болести по зеленчуците. Това е така, защото всеки препарат е с определен спектър на действие, т. е. не влияе на всички микроорганизми. Дълбочината, на която попада също не е достатъчна да засегне всички патогени, които се намират в почвата.

Младите растения също може да са в опасност

Сеченето е най-сериозната заплаха

Младите разсади страдат от различни болести, което налага да се води борба срещу тях.

При неправилно поддържан воден и топлинен режим (преовлажняване и лошо проветряване) съществува голям риск да се появи сечене на младите растения, което се причинява от няколко вида гъби.

Заболяването се явява в основата на растението, близо до почвената повърхност като бледокафяво воднисто петно. То се разраства, тъканите омекват и загниват. Растението се извива и поляга. Заболяването започва при отделни растения, но постепенно обхваща съседните.

Борбата се извежда с препарата проплант 722 СЛ - 0.1% - 10 мл продукт в 10 литра вода.

Препоръчва се поливането да започне още при засяването на семената. След това поливането с разтвора продължава докато растенията укрепнат и се развият по-добре.