Законопроект, подписан миналата седмица, превръща Мичиган в най-големия американски щат за производство на яйца, в който птицевъдите ще отглеждат кокошките носачки в безклетъчни системи. Това е следствие от многогодишните усилия на активисти за хуманно отглеждане на селскостопанските животни в САЩ, които се борят срещу т.нар. клетъчни батерии за кокошки-носачки.
Новият закон изисква от фермерите в Мичиган да премахнат клетките в птицефермите си до края на 2024 г. , а от началото на 2025 г. в щата ще бъде забранена продажбата на яйца от други щати, които не отглеждат носачките си безклетъчно, съобщава Асошиейтед прес.
Към днешна дата над 20% от произвежданите яйца в щата са при безклетъчно отглеждане на носачките, заявяват зооактивисти. А преди 15 години, когато стартира инициативата за свободно отглеждане на кокошките, цифрата е едва 3%.
По този начин Мичиган се присъединява към щатите Масачузетс, Калифорния, Орегон и Вашингтон, чието законодателство включва безклетъчно отглеждане на носачките.