А през март се люпят малките, напомня нашият читател и консултант Людмил Добрев

Първият признак, че вече има излюпено пиле е наличието на празни черупки по пода които майката е изхвърлила от гнездото. Новоизлюпените малки са напълно безпомощни, със затворени очи. Но трябва да внимавате, защото, ако няколко минути, без да се топлят от родител, умират от студ.

Важно е да се знае, че при гълъбите и двамата родители хранят малките

Отначало това става с каша или т.нар. птиче мляко, което се образува в гушата на родителя. То се регулира и подава в човката на малкото директно от човката на възрастната птица. Този начин на хранене продължава 5-6 дни. Тогава е периодът на най-бърз растеж на гълъбчетата, през който те увеличават теглото си от 3-4 до 6 пъти. Тази каша се произвежда от родителите само когато малките гълъбчета са вече на път да се излюпят.

Ако пиленцата не се излюпят то и малкото количество, което вече се е образувало, не се използва, спира да се образува и се абсорбира от птицата - родител.

Но за да оцелеят, новородените гълъбчета се нуждаят и от двамата си родители. Когато малките станат на 5 дни, родителското мляко вече е на привършване и тогава започва подаването на смес от птиче мляко и подбрани зърна които са омекнали в гушата на родителя. Колкото по-голямо става гълъбчето, толкова по-разнообразна става и храната му. И последният епат от храненето е приемането на твърди зърна, вода и песъчинки от човките на родителите.